artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Bihari Népművészeti Egyesület idén már tizennegyedik alkalommal rendezte meg felnőttek számára meghirdetett kézműves alkotótáborát.

 

 

 

 

Az alkotóházban Július utolsó hetében 15-25 fő szorgoskodott. Az idén Dunakesziről, Veresegyházról, Esztárból, Komádiból, Püspökladányból, Nagykerekiből, Hencidáról voltak pedagógusok, akik meg akarták ismerni a kézműves fogásokat. Az egy hét alatt számos mesterség rejtelmeibe bepillanthattak. Rácz Erika ötvös, a népművészet ifjú mestere a tűzzománc ékszerek készítésébe vezette be az óvónőket, tanítókat, tanárokat. Zöld Klárával szalmaékszereket és szalma díszeket készítettek csuhét fontak.

Két derecskei népi iparművésszel két napig dolgoztak együtt, Loósné Nagy Ilonával nemezeltek, Szatmári Ferenc segítségével kosarat fontak a táborozók. Gál Attila a bőrművesség technikájával ismertette meg az érdeklődőket. Magyar Zita fazekas, a népművészet ifjú mesterének segítségével agyagedényt korongoztak.

Az idén is - ahogy már évek óta mindig - egy hetesre terveztük a tábort. Délelőtt és délután is kézműves tevékenység, 2-3 féle, amiből mindenki érdeklődősének megfelelően választhatott. Délutánonként múzeumlátogatás, és népi ételkóstoló is szerepelt a programban. Szerda délután autóbuszos kirándulást is szerveztünk, melynek során meglátogattuk a konyári Falumúzeumot, a Hosszúpályi Tájházat és végül Létavértesen a Rozsnyai István gyűjteményben kalauzolt bennünket Bihari Horvát László az Észak Bihari Múzeumi Szakszolgálat muzeológusa. Létavértesen megnéztük a jurta tábort, múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettünk és helyi ételt, tormalevélbe töltött süldőt iskóstoltunk.

Táborunk támogatója - ahogy évek óta mindig, úgy az idén is - a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődés és Népművészeti Kollégiuma.
Az esős időben elkezdődött tábor vége felé már elvonultak a felhők, a nap is kisütött, így a búcsúesten Veress Ákos által készített pásztortarhonya vacsora mellett zártuk a jó hangulatú tábort. Ahogy ez egy igazi alkotótáborban szokás, kosárnyi alkotással a karjukon búcsúztak egymástól a résztvevők.  „JÖVŐRE VELETEK UGYANITT!”

Kállai Irén
táborvezető

 

 

You have no rights to post comments