artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyó Kulturális Központ – Bihari Múzeum szervezésében 2017. szeptember 17-én városunkban is megrendezték a Kulturális Örökség Napját, melynek helyszíneként a Bihari Múzeum szolgált. A délelőtt folyamán Blumm Amram rabbi hálának 110. évfordulójára emlékeztünk és a felújításra kerülő zsinagógát is megtekinthették az érdeklődők. KÉPGALÉRIA

2012-ben egy új történet indult a zsinagóga életében, ugyanis a miniszterelnökség anyagi segítségével Berettyóújfalu Város Önkormányzata meg tudta vásárolni az épületet, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy egy Európai Uniós pályázat keretén belül egy multifunkciós létesítménnyel gazdagodjon a város, mely egyházi-kulturális ünnepeknek is lehetőséget fog biztosítani – mondta Muraközi István köszöntőjében. A debreceni zsidó közösséggel összedolgozva, az ő iránymutatásukkal ismét újra tudjuk azokat a szöveteket fonni, így a későbbi zarándoklatokkal Berettyóújfalu meg tudja mutatni azokat a történeti emlékeit, amelyek érdekesek lehetnek mindenkinek - tette hozzá a városvezető. Záró gondolataiban hozzáfűzte, bízik abban, hogy két éven belül újra a teljes fényében tudja fogadni a látogatókat az épület.

A rendezvényen Blum Amram rabbi és halálának 110. évfordulója volt az esemény egyik központi eleme. Kreisler Gábor, a Debreceni Zsidó Hitközség képviselője és Heller Zsolt folkesztéta előadásaiból bővebben is megismerkedhettünk a Berettyóújfaluban 1907-ben elhunyt rabbiról.

Kulturális Örökség Nap 2017 05Kulturális Örökség Nap 2017 03

Blum Amram neves rabbicsaládba született, aki 1883-ban az berettyóújfalui közösség kérésére elfogadta az itteni rabbiszéket. Haláláig irányította az újfalui közösséget, ahol főrabbiként a térség meghatározó vallási vezetője volt, odavonzva a környék kisebb településeinek zsidó közösségeit is. Tanításait az Amerikában ma is használatos, hazánkban ritkaságnak számító Bész Seorim c. gyűjteményben jelentette meg. Kéziratainak nagy része a vészkorszakban megsemmisült. Berettyóújfalui szolgálata alatt épült fel a régi zsidó templom helyén a zsinagóga 1903-ban, Weiszman Béla nagyváradi építész tervei alapján.

A rabbikról megtudtuk, hogy a zsidóközösség számára nemcsak a hitélet vezetői voltak, hanem az oktatásban és a gyógyításban is segédkeztek. Minden rabbinak volt egy sajátos története, egy sajátos világa, amit maguk köré építettek. A legenda szerint a sátoraljaújhelyi rabbi gyógyította meg Kossuth Lajost.

Kulturális Örökség Nap 2017 11Kulturális Örökség Nap 2017 44

Nagy László főépítész, a zsinagóga felújításának vezetője elmondta, hogy eddigi munkálatai során már 4 zsinagóga felújításában vett részt. A berettyóújfalui zsinagóga kapcsán a megmaradt vakolat töredékek, archív fotók alapján az épület majdnem minden homlokzatelemét rekonstruálni lehet. A zsinagógában az eredeti formájának megfelelően helyreállítják a kegyeleti helyet és belső terének jellegzetességeit, a vasoszlopokat, padlóteret és a csodálatos mennyezetet is visszaállítják, illetve rekonstruálják.

Az épület hasznosítására is konkrét elképzelések vannak. Komplex turisztikai attrakció egyik helyszíneként, kulturális programoknak, múzeumi kiállításoknak, koncerteknek, hangversenyeknek, adhat otthont és közösségi térként is funkcionálhat, valamint megújulásával bekapcsolódhat a mádi csodarabbi útvonalába (mádi zsinagóga), aki Berettyóújfaluban, a Mártírok u. 2. szám alatt lakott és a helyi zsidótemetőben van eltemetve.

Kulturális Örökség Nap 2017 33Kulturális Örökség Nap 2017 50

A Bihari Múzeum munkatársai igen fontos szerepet kapnak a zsinagóga belső arculatának kialakításában. Korompainé Moncsik Marianna múzeumvezető és Dr. Krajczárné Sándor Mária múzeumpedagógus a rendezvényen hangsúlyozták, hogy emlékeznünk kell és ennek megfelelően egy emlékpont kialakítására is sor kerül, mely bemutatja majd a zsidó kultúrát és az egykori berettyóújfalui közösség életét. Az épületben többek között helyett kap a zsinagóga építésének történeti bemutatása is.

A zsinagóga bejárása és megtekintése után Blumm Amram rabbi sírhelyén emlékeztünk az elhunyt rabbiról.

You have no rights to post comments