artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Idén is csatlakozott a Sinka István Városi Könyvtár a már 88. alkalommal megrendezésre kerülő ünnepi könyvhéthez, melynek egyik helyi rendezvényén Halász Margit írónő munkásságával, novelláival ismerkedhettünk meg.

Június 7-én a Bihari Múzeum nagyterme szolgált helyszínéül az író-olvasó találkozónak, melyen Lackó Györgyné könyvtárvezető köszöntötte az ünnepi könyvhétre érkezőket.

Az esemény Turzó Boglárka énekcsokrával vette kezdetét, majd Bónácz János alpolgármester megnyitójában elmondta: „Ez a bizonyos könyvszeretet mindig sajátja volt a berettyóújfaluiak nagy többségének. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Sinka István Városi Könyvtár is minden esztendőben csatlakozik az ünnepi könyvhéthez, illetve a gyermekkönyvtári napokhoz. Ezáltal évről évre alkalmunk nyílik találkozni egy-egy jeles kortárs irodalmi alkotóval. Így van szerencsénk ma közöttünk köszönteni Halász Margit írónőt, aki tágabb értelemben véve hazai vendégnek számít itt, hisz Hajdú-Bihar megyében indult a mára igen gazdag életútja. Most találkozik a felnőttekkel, de az intézmény otthont ad ma a legkisebbeknek is, és interaktív módon adták át munkatársaink a könyv szeretetét és megbecsülését számukra.

könyvhét (1)könyvhét

Gondolatait az alábbi szavakkal zárta az alpolgármester: „az élményszerű befogadásnak a legjobb eszköze pedig a személyes találkozás a szerzőkkel, szerkesztőkkel, alkotókkal”. Ehhez kívánt jó időtöltést, új élményeket.

Az író-olvasó találkozón a számos irodalmi díjjal rendelkező írónő két beszélgető társa Gyula Ferencné és Balog Otília pedagógusok voltak. Mint megtudtuk, az írónő egy novella, egy történet, megírása előtt bejárja a helyszínt, megismerkedik az ott élőkkel. Könyvtári, múzeumi, helytörténeti kutatásokat végez, forrásokat keres, kitalálja hol fog játszódni a történet. A helyiek jellegzetes szokásait beleszövi a történetekbe, illetve több napot, akár heteket is tölt az adott városban, településen, így az ottani élmények inspirációként, ötletként szolgálnak.

könyvhét (2)könyvhét (4)

Az írónőnek eddig 10 önálló kötete jelent meg, aki rendszeresen publikál irodalmi lapokban is. Novellái több nyelven jelentek meg, prózájában, melyet tündéri realizmusként szokás emlegetni, a magyar néplélek fogalmazódik meg sok humorral és aprólékos tárgyismerettel.

könyvhét (7)könyvhét (6)

A délután folyamán Aranyiné Csalánosi Csilla pedagógus és Sain Máté gimnáziumi tanuló olvastak fel egy-egy történetet, részletet az írónő alkotásaiból. A rendezvény végén a számos irodalmi díjjal kitüntetett írónő a helyszínen is dedikálta a megvásárolni kívánt könyveket.

könyvhét (8)könyvhét (3)

You have no rights to post comments