artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Berettyóújfalu és a környék települései is jól ismerik már a Körömvirág együttes nevét, mely formáció megzenésített versekkel, fülbemászó dallamokkal nyújt élményt a közönségnek. Minden korosztály megtalálhatja a kedvére a valót. Míg a kisebbeknek a Medvehívogató műsorral kedveskednek, közös éneklésre, verstanulásra invitálva, addig a nagyobbak, verskedvelők új köntösben zenésítve dalolhatják, hallgathatják korunk és az irodalomtörténet nagyjait. A trió tagjai Szászné Ökrös Beáta ének, Miczura Károly prímás és Kocsis Csaba gitár, énekmondó. Közös előadásai sokakat elvarázsolnak. Ismerkedjünk meg velük egy kicsit közelebbről.

2015-óta az együttes énekese Szászné Ökrös Beáta, aki a Körömvirág együttest két évvel ezelőtt látta először, egy szép nyári zenés estén nézőként, ahol nagyon megérintették a szép versek és dallamok, és ott megszületett benne a vágy, de jó lenne ennek a csapatnak a tagja lenni… „Kértem, és megadatott. Hálás vagyok érte”… – mondta Beáta örömmel.

Megtudtam tőle, hogy több zenekar tagja is volt, 10 évig egy alternatív dallamos rockzenét játszó együttes frontasszonyaként énekelt, melyben főleg saját dalaikat adták elő. Neve ismerős lehet az Inferno együttesből és a berettyóújfalui Spam együttesből is, ahol vokálozott. A zene mindig is meghatározó szerepet töltött be az életében, amivel középiskolai évei alatt kezdett el komolyabban foglalkozni. Emellett a Stabil Oldalfekvés nevű zenei formációban is hallhattuk őt énekelni.

A 100 tagú cigányzenekarban hét évig muzsikált, melynek köszönhetően olyan országokban zenélt, mit Németország, Olaszország, Franciaország, de örökre igazi jó barátot is szerzett ezekből az időszakokból Berki László személyében,- mondta örömmel a hegedű virtuóza Miczura Károly.

hatartalanul19hatartalanul17hatartalanul16

Miczura Károly prímásról osztunk meg Önökkel néhány gondolatot, aki így vall magáról: „Édesapám 1927-ben látta meg a napvilágot, dzsessz-szaxofonos és bőgős volt. Bár csak négy elemit végzett, de jobban ismerte a kottát, mint néhány tanult zenész, és kiválóan tudott tanítani is, tanári szinten. Bár apám bőgőst szeretett volna belőlem faragni, de az alkatom miatt maradt a hegedű. Hatéves koromban kezdtem el a zenélést, majd mikor édesapám leszerződött Sárrétudvariba, átvitt Lavotta Kamillához, aki Püspökladányban tanított. Azt mondta, nem szabad, hogy elkallódjak, csak csiszolni kell ezt a gyereket. Elkísért versenyekre Debrecenbe is, és mikor lakatosnak tanultam, elintézte, hogy közben végezhessem a zenei konzervatóriumot. Kamilla néni segítsége nélkül ez nem sikerült volna. Sokat segített a családi háttér, de Zámbó Lászlótól is sokat ellestem Berettyóújfaluban, igazi mesteremnek azonban Jeremiás Béla bácsit tartom, a debreceni Arany Bika egykori prímását. Szeretem magam kipróbálni más műfajokban is, mert én minden jó zenét szeretek játszani és hallgatni is.

Sokrétű tevékenysége mellett az együttes énekese, aki gitárjátékával is megörvendeztet minket, ő Kocsis Csaba, városunk népművelője.

Hogyan jött az együttes alapításának gondolata? Hogyan „született meg” a Körömvirág együttes?

Meghatározó élményem volt, hogy a pályám elején, az első fellépésemen, ahol két dalt játszhattam az egri várban, olyanok is színpadra léptek, mint a Gépfolklór együttes és Dinnyés József, és nagyon szerettem a pódiumműsorokat is. Láttam egyszer egy József Attila összeállítást egy építőtáborban, és kétszer hallhattam Cseh Tamást főiskoláskoromban.

A színpadon szereplést a Naposcsibe együttes tagjaként szoktam meg. A végső lökést a minőségi munkára Varga Vilmos színművész Ady műsora jelentette. Azt, hogy így is lehet. Versmondással és zenével kiállni. Ebből két előadás született: Az Összefonódás című műsorunk válogatás cigány költők, írók műveiből, 1993-ban Balogh Gyulával, Balogh Lászlóval és Mohácsi Viktóriával. Ez akkor megelőzte a korát, sajnos nem sok helyen tudtuk bemutatni, de a József Attila műsorunk, a Ki verné fel lelkünkben a lelket? 1995–96-ban mindenért kárpótolt. 25 előadást ért meg. Ebben társaim voltak: Balogh Gyula, Balogh László, Nagy Erzsébet és Ökrös Éva.

DSCN5632DSCN5629

Aztán 2002-ben meghívást kaptam a Berekfürdői Írótáborba, ahol azóta is minden évben eltöltök egy hetet. A kortárs költőkkel való személyes kapcsolat rengeteg megzenésített dalt eredményezett, több mint félszázat szereztem, amit csak nagyon szűk körben mutattam be.

Aztán Nagyrábén Ványai Anitával kezdtem énekelni, aki nagyon nagy tehetség, vele több fellépésünk is volt. Az egyik kisebbségi napra elhívtam Rostás Farkas Györgyöt, de nem jött el, így a költészet napjára invitáltam meg, és ennek lett folytatása is. A cigány költők verseit nem akartam egyedül játszani, ezért megkerestem Miczura Károlyt, hogy muzsikáljon velem egy-két dal erejéig. Nagyon nagy élmény volt a békéscsabai bemutatkozásunk, ahol Bai Károly volt a szavalónk. Anitától sem volt idegen a cigány költészet, ezért egyesítettem erőinket, így alakult meg a Körömvirág együttes 2014-ben.

Egy év után Anita egy másik formációhoz csatlakozott, de közben elkezdtük a gyerekműsorokat a Négypatkó együttessel, Szászné Ökrös Beátával. 2015-ben aztán a Sárrét Íze Fesztiválon úgy hozta a sors, hogy a Körömvirág együttesben Bea helyettesítette Anitát, és aztán ez így is maradt. 2016-ban Miskolc, Békéscsaba, Budapest, Nagyvárad, Mátészalka, Püspökladány, Karcag jelentős állomás volt az életünkben, de emellett visszajáró vendégek vagyunk Nagyrábén, Berekfürdőn, Biharkeresztesen és Bakonszegen. Újfaluban a gyerekműsorokat leszámítva csak két koncertünk volt, ebből is az egyik 2014-ben. Azt szokták mondani túl sokat szerepelünk.

DSCN1151Koromvirag 2016 08 06 Bakonszeg Kemences napok (2)

Mit terveztek a 2017-es esztendőre?

Szeretnénk a gyerekműsorunkat is folytatni. Sajnos az énekesünknek kevés szabadsága van, ezért jobban be kell osztani erőinket, ha fellépés adódik. Szeretnénk egy-két felvételt készíteni és nagy álmom egy olyan videoklip készítése, amit meg tudunk mutatni a nagyközönségnek. Sajnos, amit Kari Sándor barátunk készített, azt csak a bennfentesek láthatták.

Békéscsabán Elek Tibortól, a Bárka főszerkesztőjétől nagy segítséget kapunk megalakulásunk óta, talán egy kis túlzással azt is mondhatnám, hogy ő tart életben bennünket. Nekem személy szerint nagy segítség, hogy tudom, hogy van, aki bízik bennem, és önzetlenül segíti munkámat.

Békéscsabán újra 24 órás versmondó- és versolvasó fesztivál lesz. A 24 órás Versfolyamot ünnepélyesen megnyitja Szarvas Péter, Békéscsaba Megyei Jogú Város polgármestere. A program április 10-én, este 18.00 órakor indul a Sík Ferenc Kamaraszínházban, ahol Orbán János Dénes költő, Magyarország Babérkoszorúja-díjasa és a Körömvirág együttes lesz a díszvendég. Ezért is lett Berettyóújfalu meghívottja az élő költészet napján Orbán János Dénes. Békéscsabán mutatjuk be új műsorunkat, vagy legalábbis jelentős részletét Énem és kora címmel, amit az erdélyi költő verseiből állítottunk össze. Április 11-én lesz első debreceni megmutatkozásunk Cserép Zsuzsanna szervezésében a DAB székházban, amire már régóta vártunk.




Szeretnénk megtartani a hagyományos nyárbúcsúztató koncertünket augusztus utolsó vasárnapján, de ha nincs fellépés, akkor is próbálunk, mert a közös zenélés örömet okoz, és olyan sok megzenésített versünk van, amit szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek, hogy nem győzzük magunkat utolérni.

Sikeres előadásokat kívánunk az együttesnek, örvendeztessetek meg minket sok fülbemászó dallammal! Zenétek által gyógyuljon a testünk és a lelkünk egyaránt!

You have no rights to post comments