artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A 2017-es esztendőben is tovább folytatódik a Tájak és emberek előadássorozat, melynek helyszíneként a Nadányi Zoltán Művelődési Ház színházterme ad otthont. A Kari Sándor munkásságát megörökítő kisfilmekre ismét sokan voltak kíváncsiak. Sorozatban már a hetedik vetítésre került sor, Hogy számon tartsa a világ!” – Haszmann Pál vallomása címmel.

 

A február 13-ai előadáson a rendezvény háziasszonya, Seres Katalin Széki köszöntővel üdvözölte az érdeklődőket, mely így hangzott:

„Sok számos esztendőket vígan megélhess,
napjaid számlálni ne légyen terhes,
Az ég harmatja szívedet újítsa,
áldások árja házadat elborítsa!


Tenéked minden öröm holtig adassék,
s amellett semmi bánat ne találtassék,
légyen éltednek virága mind kinyílt,
szíved ne szenvedjen semmi sebes nyílt!


Végre az egek várát nyílván szemlélhesd,
ott a földi éltedet jobbra cserélhesd,
az Úr az örök életből részt adjon,
a szentek serege közikbe fogadjon!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Azt est folyamán három élettörténetet, portrét bemutató kisfilmet láthattunk. Először a Gyimesek szépséges tájai elevenedtek meg a „filmkockákon”. Gyimeslokon megismerkedhettünk Sára Ferenc már világhírré nőtt táncszeretetével, tánctanítási lehetőségeivel, a Bartók Táncegyüttessel, akik a helyi csűrben ropják a táncot, ezzel is megszeretetve mindenkivel ezt a világot. A sajtkészítés mesterségét, fortélyait Molnár Imre mutatta be, aki korán reggeltől kezdve, egész késő estig dolgozik, hogy örömet szerezzen családjának és unokáinak egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mindegyik alkotás maga nemében egyedülálló, tanulságos történet, de talán Haszmann Pál vallomását bemutató portré az, ami mindenkiben a legemlékezetesebb maradt.

A vallomásban megtaláltuk azt az útravalót, személyes motivációt, idézetet, mely belevésődhetett a szívünkbe. Összefoglalásként álljon itt az ő munkásságának összegzése: az alsó-csernátoni Domokos Gyula-féle ősi telken és kúriában működik a Haszmann Pál Múzeum. Vezetőjében, Haszmann Pálban megismerhetjük azt a nagyszerű embert, aki családjával nem csak a tárgyi értékek gondozásával, gyarapításával teremt nemzetünk számára felbecsülhetetlen értékeket, hanem az általuk működtetett népfőiskola mindezt élhetővé teszi. Táborokban a hagyományok ápolásával, mesterségek megismerésével, elsajátításával, szellemi és tárgyi tudással gazdagítják a Kárpát-haza fiatalságát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden résztvevő egyben tombolaszelvényt is kapott, mellyel a legszerencsésebbek megnyerhették a kürtöskalácsok, vagy az előző előadásokat bemutató dvd-k egyikét. A következő tájak és előadások rendezvényre március 13-án, szintén 17 órai kezdettel kerül sor.

You have no rights to post comments