artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 27. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Páratlan esemény  előkészületei folynak Berettyóújfaluban, melynek apropóján először a főszervező Szélső Érték zenekar frontemberét, Papp Zsoltot kérdeztük meg.

 

 

 

Hogyan sikerült Berettyóújfaluba hozni a rendezvényt? Egyáltalán hányadik fesztiválotok is ez a sorban? Mennyiben lesz ez más, mint a szegi tábor?

Már itt az elején szeretném megköszönni Szegi község polgármesterének, Horányi Tivadarnak, hogy anno 2009-ben első hallásra melléállt az ötletnek,  és támogatta az általam megálmodott rendezvényt. Köszönet neki, a Szegi Önkormányzat minden dolgozójának és a  lakosságnak is segítségükért és türelmükért! Visszatérve a kérdéshez egyébként úgy sikerült, hogy már az első, 2009-ben megrendezett találkozónk után a Berettyóújfalui Önkormányzattal, pontosabban Muraközi István polgármester úrral, - aki ott volt az első Szegi találkozónkon - elkezdtük tervezgetni a dolgot és a megvalósításhoz adott is be pályázatot a város, ami csak a tavalyi év végére bírálódott el. Nyertünk uniós támogatást, így lehet idén már Berettyóújfaluban is találkozónk (Leader programként), amely sorrendben a negyedik. Annyiban lesz ez itt másabb, hogy a támogatásnak köszönhetően nevesebb zenekarokat is meg tudunk hívni, a nagyobb kiállítási felületnek köszönhetően pedig több képzőművész mutatkozhat be, illetve még kézműves foglakozásokkal és kerékpáros versennyel is bővül a program. Itt a helyi adottságok miatt nem lesz sátortábor (ahogyan az a Bodrog partján lenni szokott), de a helyi szálláshelyek (pl. a Kemencés Kuckó, a Bella Costa, a Móló Panzió, a Liget szálláshely, stb.) szeretettel várják az idelátogatókat!

Érdekes kísérlet ez a rendezvény abból a szempontból, hogy a hagyományos zenei produkciók és az underground zenekarok produkciói eklektikusan keverednek a programsorozat folyamán. Nem féltek attól, hogy a könnyedebb, populárisabb műfajok hiánya távol tartja a nézőket a fesztiváltól?

Nem! Ez a fesztivál ettől is más, mint a többi! Mi az egyedi értéket és a különlegességet szeretnénk megmutatni, de mindemellett a hagyományőrző kulturális értékekre is nagy hangsúlyt fektetünk. Semmiképpen sem kiszolgálni akarunk egyes embercsoportokat és nem is egyszerűen csak szórakoztatni szeretnénk… sokkal többről szól ez az egész program. Bizony szemléletváltásra van szükség, mert szórakozni lehet másképp is. Ne értsék félre, természetesen komfortot próbálunk kialakítani, kellemes kikapcsolódást kínálunk és mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban érezze magát mindenki. Aki úgy gondolja, hozzon magával plédet, árnyékolókat, bárki akár piknikezhet is a zöldövezetben.

Milyen nehézségekbe ütköztök a szervezés folyamán, egyáltalán mennyi munka van abban, hogy egy ilyen nagyszabású fesztivált sikerült összehozni városunkban?

Húúú, ha ezt felsorolnám! Komolyra fordítva a szót például az elektromos hálózat kiépítése nem lesz egyszerű, mert nagy távolságokra és több helyszínre kell elvezetni az áramot, s ez megnehezíti a dolgunkat. Nagy segítség, hogy a helyszínnel szomszédos helyi vállalkozások, a Bihar Termálliget, a Regio-Kontakt Bt. és a Piremon Kisvállalat maximálisan támogatják a rendezvényt, az áramvétel lehetőségét ők biztosítják, az elektromos hálózat kiépítését pedig a Mezei Vill Kft. végzi el. Itt említeném meg, hogy a fesztivál “közvilágítását” a Mezei Vill. Kft által kifejlesztett “Strike” lámpákkal építik ki.
Egyébként a zempléni rendezvényeinkhez képest sokkal több munka van az itthoni találkozóval, ott már rutinból megy minden, itt más adottságokkal rendelkezik a helyszín, más az infrastruktúra, ez itt nagyobb, összetettebb és nyilván az első mindig is lényegesen nehezebb. Az önkormányzattól és a Nova Villa Kft-től is maximális segítséget kapunk, továbbá a helyi vállalkozóktól, akiket hosszú lenne felsorolni, de a plakátokon és is olvashatók, köszönet nekik is. Az biztos, hogy óriási energiákat emészt fel, komoly áldozatokkal jár, amit a saját bőrömön érzek és aki nincs benne, annak halvány fogalma sincs róla. Itt szeretném megemlíteni, hogy a kezdetektől fogva a Szélső Érték zenekar és a köreibe tartózó művészekből (zenészek, festők, fotósok, filmesek stb.) álló egyesületet kiegészítve a zenekar állandó közreműködője VJ Hege, azaz Hegedűs Zoli és a Bihari Természetbarát Egyesület segíti a találkozók lebonyolítását.

Mekkora részét képezi a programsorozatnak az egészséges életmód és a környezetvédelem?

Ezt nem tudom konkrétan meghatározni, de más fesztiválokkal ellentétben mi kiemelten nagy hangsúlyt fektetünk a programok ezen részére. Itt említenék meg először egy apró momentumot, ami már nálunk a korábbi zempléni Szegi Fesztiváloknál is jól bevált. A találkozó ideje alatt az információs sátorban ingyen osztogatunk zsebben is tárolható csikktartó dobozokat. A dohányosok ebbe gyűjthetik csikkjeiket, megkímélve így a zöldterületeket.

Mit reméltek a fesztiváltól? Hogyan ítélitek meg a jövőt? Egyszer évek múltán azonosíthatják esetleg Berettyóújfalut ezzel a rendezvénysorozattal? Kinőhet ebből a kezdeményezésből egy kelet-magyarországi "Sziget fesztivál"?

Természetesen egy nagyon jó hangulatú, tartalmas rendezvényt tervezünk, aminek komoly visszhangja lehet és ami a találkozó jövőjét is megalapozhatja. Amennyiben lesz folytatás, egyértelműen azonosíthatják majd Berettyóújfalut ezzel a találkozóval. Ha "Sziget" nem is, de egy "kis Kapolcs"-ként már emlegethetik! Reményeink szerint lesz folytatás, rajtunk nem fog múlni és nyugodtan mondhatom ezt az összes civil szervezet nevében is, hisz ezért vagyunk. Ez végre egy igazi összefogás, ez hiányzik manapság ebből a társadalomból!


Számítatok esetleg határon túli vendégekre is?

Természetesen, odaát is elhintettük a programot. Várunk a kézműves vásárba is résztvevőket, képviselteti magár a hozzánk legközelebbi borvidék, bihardiószegi borokkal, zöldprogramokkal itt lesz az erdélyi Kárpát Egyesület Nagyváradi Csoportja illetve a Margittai néptánccsoportot is meghívtuk a táncházunkba.

Egy mondatban össze tudnád foglalni kiknek és miért érdemes kilátogatni a rendezvényre?

Mindenkit nagy szeretettel várunk, aki kicsit is szívügyének érzi a környezetvédelem jelentőségét, nyitott a magyar kultúra értékeire, különlegességeire és egy önfeledt, de kulturált kikapcsolódásra vágyik.

 

You have no rights to post comments