artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 20. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Gyermek Alkotótábor nyitó reggelén, 2016. június 27-én jól ismert környezet fogadta azokat, akik már jártak a Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóházában. Fonal halmok a szövőszékek körül, csillogó gyöngyök a beárnyékolt teraszon, melegedő kemence a tűzzománcos műhelyben, keveredő levendula és viasz illat a gyertyaöntés előkészületeinél, sorakozó szerszámok és színes bőr táblák a bőrös műhelynek berendezett filagóriában. – Dr. Halászné Nagy Andrea táborvezető beszámolója

Érkeznek a kis kézművesek, ki most először, ki sokadjára. Kíváncsian nézelődnek, kik vannak már itt. Felnőttek és gyerekek, kicsik és nagyok, lányok és fiúk, ismerősök és ismeretlenek. Mind-mind csillogó szeműek, tettre készek.

Az első nap az ismerkedésé, a régi barátokkal való találkozás öröméé. Nem sokáig kell biztatni őket, hamar hozzálátnak a munkához, hiszen mindent ki akarnak próbálni. Sokan már a tavalyi táborzáró óta tervezgetik, mi mindent fognak készíteni idén.

 

 

 

 

 

 

 

A második nap különleges, hiszen vendégeket várunk. Szülőket, nagyszülőket, testvéreket, rokonokat, barátokat, hadd próbálják ki ők is milyen öröm alkotni, kézműveskedni. Dúskálunk a programban: formálódik a fazekaskorongon az agyag, készül a cirokseprű, nyisszan az olló a szűrrátétes minták körül,  csattan a kisostor, tekeredik a kelt tészta a kukorica kóró köré, készül a kürtös kalács.

A harmadik napon, a kiránduláson sem unatkozunk, Hortobágyon a sugár szemöldökű Sós Pista betyár nyomát kutatjuk pusztán, istállók környékén, csárda pincéjében.

 

 

 

 

 

 

 

A negyedik napon kicsit pihenni kell. Lassítani, beszélgetni, nevetgélni, emlékeket felidézni, mesélni mi történt az előző tábor óta eltelt időben. Persze a kezük nem tétlenkedik, készül a vessző szappantartó, gyapjú tarisznya, sós perec, bicskatok, gyöngynyaklánc.

Az utolsó napon mindenki izgatott, hiszen mennyi mindent kellene még csinálni: a megkezdett tárgyakat befejezni, a kiállítást berendezni, kóstolgatni a frissen kisült mézeskalácsot, gondolkodni a fejtörőkön, "a mesterek kérdez, inas válaszol” feladványokon. No és persze tervezgetni, hogy mit fogunk csinálni jövőre.

You have no rights to post comments