artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 20. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

2016. június 18-án a „Hozd el és mutasd meg emlékeidet!” nyílt nap keretében kerül sor Magyarország első topotékájának „átadására”, melynek helyszíneként a Bihari Múzeum nagyterme szolgált.

 

 

 

Budapest Főváros Levéltára, Berettyóújfalu Város Önkormányzatával kötött megállapodást egy Berettyóújfalu Topotéka létrehozásáról. Az előkészítő munkálatokat a projekt irányításával megbízott Török Péter – korábban a Bihari Múzeum történésze – és a Bihari Múzeum munkatársai végzeték.

Az ünnepélyes megnyitó előtt Korompainé Mocsnik Marianna intézményvezető örömmel mutatta meg a Bihari Múzeum legújabb díját. Ezúttal egy nívódíjjal gazdagodott, melyet a "Felfedezők az éjszakában" kategória győzteseként érdemeltek ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Városunk alpolgármestere, Bónácz János is örömmel üdvözölte, hogy az országban először Berettyóújfaluban került elindításra a topotéka. Az internetes felület lehetőséget biztosít arra, hogy bárki feltölthessen fényképet és ez által bármikor megtudja tekinteti a városunk múltjának és jelenének emlékeit, fényképeit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy olyan közösséget kerestünk, ahol tényleg számítani lehet arra, hogy az itt élő polgárok, lakosok felelősséget éreznek saját lakókörnyékük, településük múltja iránt és szerintünk Berettyóújfalu ilyen, monda dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója. A projekt koordinátoraként kérte, hogy mindenki próbáljon bekapcsolódni a gyűjtésbe. Mint elmondta: az adott közösség történetének ugyanúgy fontos lehet egy családi fotó, egy ballagási emlék.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Török Péter főlevéltáros és Fazekasné dr. Toma Katalin, a levéltár intézményi titkára, főosztályvezető-helyettes a honlap működését mutatta be, mely már több mint 5500 fényképfelvételt, iratot, levelet, emléket tartalmaz. Egy bizonyos szakmai ellenőrzés után hagyják jóvá a felkerült tartalmakat, melyeket szakmailag is ellenőrzik, mely a topotéka menedzser feladata.

De nézzük meg, hogy mit is jelent maga topotéka szó: egy internetes felület, mely nemcsak hozzáférhetőséget biztosít egy adott közösség múltjára és jelenére vonatkozó, magánkézben őrzött forrásaihoz, de szakszerű módon rendszerezve meg is őrzi azokat az utókor számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A platform egyik nagy előnye, hogy miközben megfelel a nemzetközi sztenderdeknek, kezelése bárki számára könnyen elsajátítható. A topotéka kezelését Budapest Főváros Levéltára végzi. A topotéka felülete lehetőséget ad, hogy egy helyen elérhetővé váljon minden olyan emlék, amely Berettyóújfalu múltjához és jelenéhez kapcsolódik.

Az oldal adminisztratív kezeléséért a Bihari Múzeum munkatársai felelnek, őket kell keresni, amennyiben valaki szeretne egy-két emlékképet feltenni a Topotéka oldalára, amely itt érhető el:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szintén ezen a napon került megrendezésre a Bihari Múzeum családi délutánja, ahol Erdélyt állították a képzeletbeli utazás középpontjába. A gyerekek különleges hajfonatokat, karkötőket készíthettek és mesék, dalok segítségével megismerkedhettek Erdéllyel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments