artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 20. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

"Ahogy én láttam" címmel Bogya Pál fotográfus fényképeiből nyílt új kiállítás 2016. május 19-én, a Makk Kálmán Mozi Galériában.

 

 

 

A kiállítás megnyitón Kocsis Csaba népművelő köszöntötte az érdeklődőket. Mint elmondta: „méltó kiállítás ez a város napjára is, mely egyben tükrözi a Bihari térség és olasz testvérvárosunk Porcia kapcsolatát is.”

Az alkotót dr. Krajczárné Sándor Mária néprajzos, muzeológus mutatta, mint egykori Bihari Múzeumos munkatársat. Bizonyára sokan emlékeznek arra a fényképre, mely egy kisfiút örökített meg fényképezőgéppel a nyakában. Ő nem más volt, mint Bogya Pál, az egykori Pajtás újság fotóriportere. Fotós karrierje 10 éves korában kezdődött, amikor is szüleitől egy FOTOBOX típusú gépet kapott. Egykori osztályfőnöke, Erdélyi Gabi bácsi, a 3-as iskola tanítója kérte meg, hogy az iskolai eseményeket örökítse meg, sőt általános iskolai tanulmányaira tehető vissza a kiállítás rendezés iránti érdeklődése is. A Bihari Múzeum fotótárának kb. egy ötödét Bogya Pál alkotásai teszik ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az 1979-ben, Berettyóújfalu várossá nyilvánítása alkalmából rendezett ünnepségen egy egész művelődési házat betöltő várostörténeti kiállítást készítettek Tirpák Sándorral és Kurucz Imrével, amelynek az egyik leglátványosabb eleme a kiállítás nyitóképe, egy 6 méteres panorámafotó volt, melyet a fotográfus készített. Többek között a Hajdú-Bihari Naplónak volt fotóriportere, de jelentek meg képes tudósításai országos újságokban is: pl. Népszavában, az Élet és Tudományban, és a Berettyóhir.hu olvasói is találkozhattak fényképeivel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De térjünk vissza egy kicsit a Sándor Máriával kapcsolatos ismeretségre. Sok-sok közös munka és kiállítások, kiadványok sorát keltették életre. Egyik talán legismertebb közös munkájuk: a Séta a faluvárosban – Berettyóújfalu egykor és ma kiadvány, ahol Bogya Pál a régi berettyóújfalui képeslapokon megörökített városképeket megkeresve, közel azonos látószögből - amelyből az eredeti felvétel készülhetett - készíttette el az új városképeket, és így került egymás mellé az egykori és jelenlegi képe Berettyóújfalunak. A kiállítás több településen is megfordult, Debrecentől Porciáig csodálhatták meg az egykori és jelenlegi Berettyóújfalu életképeket, városrészleteket.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Pali a kezdetektől fogva igyekszik mindig a kor technológiai újításait is használni, újdonságokat kipróbálni és alkalmazni. Az itt bemutatott fényképeken is egy különleges HDR technikát alkalmazott” – fejezte be gondolatait a muzeolóus. A megnyitót Sándor Zerendné zenepedagógus szintetizátor játéka tette még ünnepélyesebbé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments