artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Makk Kálmán mozi munkálatait irányító emberek közül többtől is azt hallottuk, kevés olyan lelkiismeretes kivitelezővel találkoztak, mint Kószó János. Úgy gondoltuk, bemutatjuk Önöknek, és olvasóink nevében is megköszönjük a munkáját.

 
Tudjuk, nagy szerepe volt a mozink átalakításában, újjávarázsolásában. Kifejtené bővebben, hogy pontosan milyen feladatokat látott el?
 
A mozitechnológiai munkálatok elvégzése volt a feladatom – mint például belső építészet, akusztika, vetítés- és hangtechnika, s ide tartozik a nézőtéri székek kiválasztása is. A földszinten 128, az erkélyen 22 ülőhely van, a pohártartós fotelülések használtan, de jó állapotban érkeztek a budapesti Kossuth Moziból . A régi vetítők helyére egy megegyező szerkezetű Meo 5X 35 mm-es vetítőgép került (ami szintén nagyon jó vétel volt, alig 50 órát üzemelt),  a filmkópiák összeragasztva, nagy orsón kerülnek vetítésre. A hangzás is teljesen megfelel a mai kor elvárásainak, ennek érdekében 5.1-es Dolby Digital hangrendszer került kiépítésre. Úgy tudom, a távolabbi tervekben szerepel egy digitális vetítő beszerzése, amelyhez pályázat útján kíván majd hozzájutni  a város. Ahhoz képest, hogy a mozi technológiailag korábban abszolút nem volt megtervezve, - kaptunk egy termet fehér falakkal, fehér álmennyezettel, amiből egy modern mozitermet kelett készítenünk, - úgy gondolom, végül nagyon jól sikerült.
 
Nehéz volt a kivitelezés? Az imént említette, technológiailag bőven akadtak hiányosságok.
 
Nem mondanám nehéznek – illetve de, hiszen mindegyik nehéz. Fogalmazzunk úgy, egy újabb kihívásnak kellett megfelelnünk. Nem lehetett papíron megtervezni, hiszen itt állt készen, így kellett nekilátni, így kellett belőle mozit csinálni. Átgondoltam, először megterveztem a színeket, aztán a többit. Feltétlenül említsük meg Fekete István festő nevét, aki rengeteget dolgozott azon, hogy pontosan olyan legyen a színvilág, mint amit én megálmodtam. Építészetileg egyébként minden megfelelt, sőt mondhatom, több pozitív meglepetés ért minket a munkánk során, mindenképp elismerés jár az építészeti kivitelezőnek is.
 
Szegeden él. Mit gondol, miért ön kapta ezt a megbízatást? Járt már korábban városunkban? Van valamilyen kötődése?
 
Fogalmam sincs, talán szimpátia alapján dönthettek mellettem. Engem egy ceglédi mozis hívott fel azzal, hogy Berettyóújfaluból megkeresték, mert mozit szeretnének nyitni; érdeklődtek, tud-e valakit, aki segítene ebben – ő pedig engem javasolt. Majd beszéltem az önkormányzattal, adtam árajánlatot – megjegyzem, a technológusok közül egyedül én jöttem el személyesen megnézni a mozit, mindig így csinálom, hasraütésre nem tudok mondani semmit -, végül megegyeztünk. Ez volt február-március környékén. Korábban csak átutazóban jártam a városukban.
 

Mióta dolgozik ebben a feladatkörben? Mindig erre a pályára készült? Volt valamilyen meghatározó élménye kisgyerekként?
 
1985 óta, szépen fokozatosan végigjártam a szamárlétrát, és  ma már külföldön – Romániában és Szlovákiában -  is dolgozom. Műszerész a szakmám, foglalkoztam korábban mással is, de mindig erre készültem. Volt meghatározó élmény – nagymamám vigyázott rám óvoda után, azt mondta egyszer, gyere, elmegyünk moziba! 4-5 éves gyerekként gigantikus méretűnek láttam a vásznat, kellemes volt az első benyomás, aztán már én kértem, menjünk moziba. Előfordult az is, hogy két filmet néztünk meg egymás után.
 
Úgy hallottuk, amikor készen lett a filmszínházunk, akkor azt mondta, új gyermeke született.
 
Így igaz, minden mozi más, mégsem szoktam külünbséget tenni közöttük – az önök filmszínháza ugyanolyan nekem, mint ami egy nagyvárosi bevásárlóközpontban van. Nincs külön kategória, mindegyik ugyanolyan kedves számomra. Minőségileg is nagyjából ugyanolyan a kettő, a kivitelezés itt is ugyanannyiba kerül, mint mondjuk Debrecenben.
 
Tegyük fel, beül egy moziba egy jó film kedvéért. Mennyire figyeli szakszemmel a mozitermet?
 
Nagyon, abszolút. Szakmai ártalom. Hárman-négyen foglalkozunk ezzel az országban, és tudom, ezzel mindegyikőnk így van.
 
Kedvenc film, kedvenc műfaj?
 
Nagyon szeretem a zenés filmeket, a fantasztikus filmeket. Nem akarok nevesíteni, egy film vagy jó, vagy közepes, vagy rossz. Én a jókat szeretem. Mindig mondják, mi mennyi filmet látunk – hát nem, ha dolgozunk, akkor semennyi filmet nem látunk, mert akkor van más dolgunk is.
 
Miért érdemes ön szerint ma elmenni egy moziba? Sokan mondják, az internet korában minek új mozit nyitni, hiszen bármit le lehet tölteni, s a Makk Kálmán Mozi is biztosan veszteséges lesz majd.
 
A közösség, a közösségi élmény miatt érdemes beülni. A mozi az mozi, és nem hasonlítható össze a házimozival – a kép, a hang és főképp az élmény otthon soha nem lesz olyan, mint egy moziteremben. Megjegyzem, nagyon sok város örülne, ha olyan mozija lenne, mint a Makk Kálmán Filmszínház. Mind építészetileg, mind technológiailag kiváló. Csak rá kell nézni, látszik rajta, ez nem egy sablonra gyártott betontömb, hanem gondosan megtervezett, stílusos épület. Hogy veszteséges lenne? Ezt mondták a celldömölki mozira is, februárban nyitottuk, 100 férőhelyes a terem, 100 százalékos a kihasználtsága. Sokszor megírják, mennyi mozi zár be egy évben. Azt már ritkábban, hogy mennyi nyit ki! Az itteni idén már a második új mozi az országban, s jövő hónapban Siófokon is nyílik egy – miközben eltelt az év fele, de még egy sem zárt be. Rengeteg lehetőség rejlik ebben a moziban is. Én azt mondom, még egy kevés ráfordítással akár színházi előadások otthona is lehetne. Jól megközelíthető, igényes a környezete, könnyen lehet parkolni. Az üzemeltetőn múlik majd, hogy mit tud kihozni belőle.

 

You have no rights to post comments