artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 26. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Új kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők a Nadányi Zoltán Művelődési Központban. 2015. január 23-án a Bihar Vármegye Képgalériában tartották a Biharkeresztesi Nemzetközi Művésztelep képeiből válogatott tárlat megnyitóját.

 

 

A rendezvény kezdetén a Szederinda Énekegyüttes előadásában régi, magyar népi énekeket hallhattunk, majd Biharkeresztes város polgármestere, Barabás Ferenc köszöntője következett.

Mint elmondta: Biharkeresztes város Önkormányzata 2000-ben határozta el egy nemzetközi alkotótábor megszervezésének gondolatát. A határon túli kapcsolataikat kulturális téren is szerették volna tovább erősíteni. Ma már tizenegyedik alkalommal sikerült megrendezni ezt az alkotótábort, melynek otthona a Biharkeresztesi Kollégium, mely az alkotótábor ideje alatt egy igazi művész tanyává változik. A város lakói kezdetben kicsit idegenszerűen fogadták azokat a művészeket, akik festő állvánnyal, kis székkel a kezükben kimentek Biharkeresztes valamelyik utcájára, hogy egy-egy épületet, utcarészletet elevenítsenek meg a vásznon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ma már ott tartunk, hogy van egy olyan galériánk mely 250 alkotással büszkélkedhet, ugyanis minden alkotótáborban egy-egy művész két-két alkotással ajándékozta meg a várost. Polgármester úr ezt követően bemutatta az alkotókat és alkotásaikról is beszélt. Sajnos sokan már nincsenek közöttünk, vagy többen külföldön élnek, így a mai kiállításra sem tudtak eljönni.

A kiállított képek alkotói: Holló Kinga, Heredea Floren, Holló Barna, Rosu Aurél, Nagy Sándor, Nagy István, Salagean Ovidiu, Kristóf János, Vígh M. Ágota, Dombi Géza és Győri Sánta Kinga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mai délutánon Nagy István (Biharkeresztes) és Dombi Géza (Berettyóújfalu) alkotók vettek részt a kiállítás megnyitón. A bemutatás és polgármester úr beszéde után a biharkeresztesi Fehér Mályva Hagyományőrző Egyesület Népdalkörének műsorát hallhattuk, akik Bihari-és Dráva menti népdalokat adtak elő. A program műsorvezetője Szémánné Veres Gabriella, a Bihari Múzeum munkatársa volt. Kolozsvári-Donkó Rebeka egyedi mézeskalácsból készített ajándékokkal lepte meg az előadókat.

A kiállítást a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár Közművelődési Egysége szervezte, mely megtekinthető 2015. február 18-ig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments