artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 19. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

„Az igazi művészet ott kezdődik, ha valami megérinti az ember lelkét”- vallja Gombos Ferenc fotóművész. Új fényképekkel, új tárlattal örvendeztetett meg minket Bihar legjobb fotográfusa. 2015. január 22-én Nagyváradon, a Tibor Ernő Galériában jártunk, ahol a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett eseménysorozat keretében nyílt meg Gombos Ferenc legújabb kiállítása.

 

Immár 15 éve, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Bihar Megyei Szervezete és Berettyóújfalu Város Önkormányzata közösen szervezik programjaikat a Magyar Kultúra Napjának tiszteletére. Fleisz János (Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szövetségének elnöke) megköszönte a Tibor Ernő Galéria valamennyi munkatársának az elmúlt 15 évben végzett lelkes és kitartó munkáját.

”…A nemzeti kultúránk számunkra továbbra is szent, és egy olyan erő, mely mozgató rugója a munkánknak és ebben nekünk, civil szervezeteknek és alkotóknak is az a feladatunk, hogy szolgáljuk a közönséget. Én remélem, hogy továbbra is együtt tudunk működni ezen a vonalon, nemzeti és a Biharországi összetartozás mentén…” - mondta Fleisz János (Nagyvárad) köszöntő beszédében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kocsis Csaba népművelő (Berettyóújfalu) a mai tárlat megnyitójának kapcsán, így emlékszik vissza a 15 évvel ezelőtti kiállítás megnyitóra:

„…Nem tehetem, hogy az elmúlt 15 év történéseire ne emlékezzem. A most kiállító művésznek 15 évvel azelőtt, a Majom-sziget melletti Tavirózsa fotóklub galériájában nyitottam meg a kiállítását, és az érdeklődő románoknak egy idős úr - ha jól emlékeszem vegyész - tolmácsolta gondolataimat. Valahogy így hangzott: „Alkotásain költői tájak jelennek meg, magányos fák, ég felé nyújtózó lombkoronák, változatos grafikájú téli ágak váltják egymást.” Fordításban ez körülbelül így hangzott: „Fákat is fotózik a művész.” Aztán a megnyitó végén meg is jegyezte: „Egy kicsit leegyszerűsítettem, amit írtál, nem baj?” A művész bonyolult lélek, de képei egyszerűek tiszták, mint a portrék tekintete.

 

 

 

 

 

 

 

 

Köszöntőjében, bemutatta a művészt, ismertette pályafutását, és a most kiállított képeket is méltatta. /Gombos Ferenccel készített interjúnkat olvashatják./

„…Mikor jön el az a pillanat, mikor el tudjuk felejteni, hogy ki van a fotón? –  morfondírozott tegnap a művész, és azóta én is ezt forgatom a fejemben. Ki az olimpikon, az orvos, a mérnökember, a kovács, ki az, aki egy szót sem ért magyarul. Számít ez? Beszéljenek helyette a szemek!

Gombos Ferenc a pillanat művésze, de nem is gondolná az ember, hogy még mennyi utómunkát igényel egy arc, mire kikerül a műhelyéből…” - hangzott el Kocsis Csaba nyitóbeszédében. A tárlathoz sok és kíváncsi érdeklődő tekintetet kívánt záró gondolataiban a népművelő.

A kiállítás megnyitót a Szentjobbi Vadvirágok Népdalkörének dalcsokrai tették még ünnepélyesebbé.

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments