artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 18. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Mi az, ami eszünkbe jut, ha a Bihari Múzeum nevét halljuk valahol? Állandó és időszaki kiállítások, honismereti táborok, múzeumi rendezvények, múzeumok éjszakája, családi délutáni programok, kutatások, múzeumi évkönyvek… sokáig sorolhatnánk. Idén már második éve, hogy a Diák kiállításokról is sokat hallhattunk, melynek szervezője, lebonyolítója Csarkó Imre. Ki is ez a fiatal történész, aki már több egyesületnek segített sikeres és nyertes pályázat megírásában. Csarkó Imrével, a diák kiállítások szervezőjével beszélgettünk.

Kedves Imi, hol végezted tanulmányaidat? Ki szerettette meg veled a történelmet, mint tantárgyat? Ki a példaképed? Hogyan lettél a Bihari Múzeum történésze?

Az általános iskolát a 3-as (Széchenyi István Tagiskola) iskolában végeztem, ahol nagy hatással volt rám egykori történelem tanárom Herczeg Barna. Részben emiatt mentem az Arany János Gimnázium humán (történelem-magyar) osztályába, ahol kiváló történelem tanáraim (Körtvélyesi Jánosné és Nagy Sándor tanár úr) megadták a végső lökést, hogy a 2005-ös érettségim követően továbbtanuljak a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar történelem-néprajz szakán. Az itt eltöltött 5 évben sok-sok professzortól tanulhattam történelmet és néprajzot, kutatásokon, terepmunkákon vehettem részt, amely élmények új világszemléletet adtak. Kedvenc történelmi korszakom a világháborúk kora és a Horthy rendszer, valamint a rendszerváltás előtti Magyarország társadalma.

2010-2012. között elvégeztem a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának, Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi karán a hulladékgazdálkodási technológusi felsőfokú szakképzést is.

A Bihari Múzeumban töltöttem néprajzi gyakorlatomat, ekkor kerültem először kapcsolatba az intézménnyel. 2012-ben szeptembertől decemberig, mint önkéntes ismerkedtem meg a múzeum gyűjteményeivel. 2013-ban a munkaügyi központon keresztül szerződéssel, majd 2014 márciusától, mint kinevezett történész, muzeológus dolgozok a Bihari Múzeumban. Munkám során múzeumpedagógiai foglalkozásokat és előadásokat tartok történelem, néprajz, környezetvédelem és hulladékgazdálkodás témakörökben. Emellett kiállításokat szervezek, és végzem a mindennapos szakmai munkákat, úgymint leltározás, gyűjteménykezelés és gyarapítás.

Az előbb említetted, hogy a világháborúk kora igen érdekel téged. Ha jól tudom, idén a Katonasors elnevezésű kiállítás megszervezésében már szabad kezet kaptál a múzeum igazgatónőjétől, Kállai Iréntől. Milyen kihívás volt ez számodra? Okozott-e valami nehézséget ennek megszervezése, hiszen ez egy elég szomorú időszak a világtörténelemben. Végül igen kedvelt, gazdag tartalmú kiállítást sikerült megszervezni, kik segítettek ebben?

Az első világháború centenáriuma alkalmából rendezett, Katonasors című időszaki kiállítás (2014.május-2014. október) volt életem első, önálló, forgatókönyv alapján elkészült kiállítása, amely szerencsére sikeres volt, meg tudtam valósítani az elképzeléseimet. A tervek valósággá válásához persze nagy segítségemre voltak munkatársaim. A kiállítási anyagok pedig egy igazi összefogás eredményeként gyűltek össze. A Bihari Múzeum gyűjteménye mellett családok, magánemberek és magángyűjtők anyagai is szerepeltek a kiállításban, amely csak itt volt látható egyben a kiállítás időtartalma alatt. A tárlat 6 hónapja alatt múzeumpedagógiai foglalkozások keretében kaphattak a csoportok információt az első világháborúról. Eredeti filmfelvételek és képek, valamint veteránok visszaemlékezései, filmrészletek valamint katonanóták idézték fel az első világháború történetét. A látogatókat a kisiskolás korosztálytól a nyugdíjas csoportokig láthatóan megérintették a látott és hallott dolgok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A diák kiállítás kapcsán kérdezlek, melyet már tavaly is te szerveztél középiskolás diákok alkotásaiból, munkáiból. Örömmel mutatják be diákok az alkotásaikat? Mik a visszajelzések? Meddig lehet megnézni ezt a mostani kiállítást?

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében már 2013-ban is szerveztem három rendhagyó kiállítást középiskolás diákok fényképeiből, rajzaiból és gyűjteményeiből, amely igen népszerű volt, így 2014-ben ez ismét megrendezésre került. Október 1-jén nyílt meg és 2 hétig volt látogatható a Biharban alkotunk I. fénykép kiállítás, ahol 20 középiskolás diák mutatkozott be fényképeivel. November 7-én nyílt meg a Biharban alkotunk II. című kiállítás, amelyen több mint 30 középiskolás diák - valamennyien a Berettyóújfalui Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola diákjai – (ezúton is köszönet illeti meg az iskola vezetőségét és segítőkész tanárait) mutatkozik be rajzaival, egy tanuló a „Kikelet” című videójával, egy pedig saját maga készítette kézműves alkotásokkal. A jelentkezők számából úgy tűnik, hogy van igény az ilyen típusú kiállításra, hiszen összességében több mint 50 kiállító volt ebben az évben is, a megnyitóra pedig a diákok szívesen és büszkén hozzák barátaikat, rokonaikat, családjukat. Igazgatónő és kollégáim pedig szívesen és örömmel állnak a kezdeményezés mögött, segítenek megvalósítani a terveimet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemrégiben jelent meg a Bihari Múzeum XVII-XIX. évkönyve, melyben te is publikáltál. Milyen témát dolgoztál fel?

Az évkönyvben Memento mori – három bihari katona kéziratos naplója az első világháborúból címmel jelent meg egy 75 oldalas publikációm. Ebben rövid bevezető szöveg után közlöm a három napló (Székely László-Gáborján, Pogány Imre-Asszonyvására, Pozsár Bálint-Berettyóújfalu) átiratát. Célom elsősorban a közlés volt, nem pedig a mindenre kiterjedő elemzés, de lábjegyzetekkel igyekeztem segíteni az olvasókat a megértésben és a tájékoztatásban, ahol annak szükségét éreztem. A 2014. november 11-én, a Bihari Múzeumban megrendezendő Bihar kutatás konferencián tartok előadást ezekről a naplókról, minden érdeklődőt szívesen várunk, a konferencia részletes programja a címen tekinthető meg.

Milyen további terveid, ötleteid vannak, esetleg mást is szervezel diákoknak? Szereted-e amivel foglalkozol?

A középiskolás diákoknak szóló kiállítások szervezésén kívül szintén az ő korosztályuknak szól a már 2013-ban és 2014-ben is megtartott (terveim szerint 2015-ben is sor kerül ilyen foglalkozássorozatra) történelem szóbeli érettségire való felkészítő. A múzeumi keretek között, vetítéssel, eredeti és másolt tárgyak valamint dokumentumok segítségével igyekszem az érettségi előtt álló diákok segítségére lenni. Célom ezekkel az újszerű, egyedülálló programokkal, kiállítási lehetőségekkel és érettségire felkészítő foglalkozássorozattal a középiskolás korosztály bevonzása a múzeumba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hosszú távú terveim között szerepel egy „Berettyóújfalu retro” kiállítás létrehozása, a történeti gyűjteményekben szereplő érdekes anyagok, naplók, életutak publikálása, valamint Berettyóújfaluban és térségében lévő általános és középiskolások számára minél több foglalkozás és előadás megtartása a fentebb felsorolt témakörökben. A diák kiállítások és érettségi felkészítő jó alkalmat teremtenek a középiskolák valamint középiskolások, és a Bihari Múzeum kapcsolatainak erősítésére, valamint olyan emberek múzeumba való becsalogatására, akik eddig nem jártak nálunk.

És hogy szeretem-e amit csinálok? Természetesen igen! Rengeteg új embert ismerek meg, konferenciákon, előadásokon, különböző rendezvényeken vehetek részt előadóként, vagy résztvevőként, nem utolsó sorban pedig valóban azt csinálom, amit szeretek, a történelemmel és emberekkel foglalkozhatok.

Munkádhoz sok sikert és hasznos írásokat, publikációkat, és jó kiállítás szervezést kívánunk!

A fotókért köszönet Csarkó Imrének!

You have no rights to post comments