artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

 

 

 

 

 

 

Beszélgetés Bogya Pál fotográfussal.

 
"EGY TUDÓSÍTÓNK A SOK KÖZÜL
Ezte a Néró-frizurás fotóst Berettyóújfaluban
ismertük meg. Bogya Pál a neve. Foglalkozása tanuló, 
szabadidejében pedig tudósít.
A Pajtást, meg a megyei újságot. Arról, hogy mi történik
iskolájában, mit dolgoznak az úttörők.
Íme hát: ilyen egy Pajtás tudósító,
akinek ezúton is köszönetet mondunk a hírekért."
 
 
Hogyan kerültél kapcsolatba a fotózással? Milyen fényképezőket használtál eddig?
 
Kisiskolás koromban Erdélyi Gabi bácsi osztályfőnököm, rajztanárom kért meg az iskolai események fényképezésére, amelyet még a FOTOBOX fényképezőgépemmel végeztem, majd jött a Szmena 8, a Zenit, a Praktika, a Pentacon, a Yashica, a Chinon, aztán 1998-tól a digitális Olympus, végül a Canon. Folyamatosan fejlesztettem, megpróbáltam a technika fejlődésével lépést tartani!
 
Hol tanultál, dolgoztál korábban?
 
A '70-es években már saját laborálást is végeztem a hagyományos, vegyszeres, sötétkamrás technológiával, melyhez szakmai instrukciókat Tirpák Sándortól, az áruház dekorációs vezetőjétől kaptam; itt kerültem kapcsolatba a reklámszakmával és az esztétikával, de művészi ambícióim nem voltak, inkább a hírértékű dolgokat, a valóságot mutattam meg képeimben. Később a nyomdaiparban tettem némi kitérőt, de ott is maradtam a fotózás mellett, reprodukciós fényképészetet és nyomdai előkészítést, gyártástechnológiát tanultam.
 
 
Már a ’70-es években komoly megbízásokat kaptál.
 
Igen, 1979-ben, a várossá nyilvánítás rendezvényén lehetőséget kaptam nagyobb fotós munkára, s elkészíthettem a kiállítás nyitóképét is, egy 6 méteres panoráma képet, de a többi fotóm is ugyanúgy megjelent. Egy hosszabb kihagyás után 2003-van visszatértem, a kiadványok szerkesztését, a látványtervezést saját illusztrációimmal egészítettem ki. Azóta a kor technikáját követve igyekszem magam fejleszteni, újdonságokat kipróbálni és alkalmazni.
 
Szívesen alkalmazod a HDR technikát, bemutatnád röviden, mit is jelent ez?
 
A HDR vagy ritkábban HDRi nem más, mint a HIGH DYNAMIC RANGE IMAGING szavak rövidítése. Ez egy fényképezési technika, a kifejezés maga is a nagy kontrasztokra utal. Olyan képeknél, ahol a fényképezőgép nem képes befogni a fényerősségek teljes spektrumát, a technológia, melynél a kontraszttal variálva megkapjuk a minden részletében látható új vizuális alkotást, amely új perspektívából mutatja a valóságot.
 
A fotográfus egyedi stílusú képeit megtekintheti , vagy az alkotó saját

You have no rights to post comments