artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 14. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Lebbencs leves

Csirke steak karika burgonyával, cézár saláta

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Gesztenyés-meggyes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Július 21-26. között immár tizenhatodik alkalommal került megrendezésre a Felnőtt Csuhéfonó és Kézműves Alkotótábor, a Bihari Népművészeti Egyesület Alkotóházában. A táborozók idén is több helyről érkeztek, hiszen a csaknem egyhetes program országos népszerűségnek örvend. - Pócsik Dóra táborozó beszámolója

 

Az alkotás öröme az egyik legnagyobb öröm az életben. Nem véletlen, hogy a táborozók nagy része már visszajáró vendégnek számít: sokan vannak, akik már évek óta rendszeresen így töltik a nyári szabadságukat, sőt olyan is akadt, aki a kezdetektől fogva résztvevője a tábornak. Ennek ellenére azokat is szeretettel várták, akik idén első alkalommal voltak itt – de a rengeteg új ismeretnek, és a remek hangulatban eltöltött egy hétnek köszönhetően valószínűleg ők sem utoljára vettek részt ezen a rendezvényen. A táborozók között éppúgy voltak nyugdíjas napjaikat élvezők, mint egyetemisták, de a program olyan óvónők és tanítók érdeklődését is felkeltette, akik a gyerekekkel is könnyedén megvalósítható ötletek után kutatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Többféle kézműves tevékenység közül választhattunk. Voltak olyanok, akik már haladó szinten foglalkoztak egy-egy technikával, de a legtöbben igyekeztek mindent kipróbálni. Azok is örömüket lelték a tevékenységekben, akik teljesen kezdők, mivel a szakmai irányítást végző egyesületi tagok és a tapasztaltabb táborozók egyaránt segítségükre voltak. Az első napon Pelbártné Zöld Klára vezetésével szalmából készíthettünk dísztárgyakat, ékszereket; Tolnai Irén a csuhéfonás rejtelmeibe avatott be minket; Magyar Zita segítségével pedig különféle agyagedényeket készíthettünk. Az alkotótábor egyik legnagyobb attrakciója a kosárfonás volt, sokan leginkább emiatt érkeztek. Egy-egy kisebb kosarat a kezdők is könnyen elkészíthettek, de voltak, akik több napos munkával gyönyörű szennyestartókat és gazdasági kosarakat fontak, Szatmári Ferenc és ifjabb Szatmári Ferenc, a népművészet ifjú mestere segítségével. Gál Attila vezetésével a bőrművesség alapjait sajátíthattuk el, pénteken pedig Loósné Nagy Ilonával nemezből készíthettünk különféle tárgyakat, ajándékokat. Foglalkozást tartottak még Fekete Sándorné, Nagy Andrea, játékkészítők, Nagy Magdolna szövő népiparművész, valamint Barta József fafaragó népi iparművész is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A programot szakmai kirándulás és népi ételkóstoló színesítette. Kedden délután ellátogattunk a szeghalmi Sárréti Múzeumba, ahol Nagy László muzeológus tartott tárlatvezetést. Betekintést nyertünk az egykori sárréti emberek életébe, megismerhettük a különböző mesterségeket. Ezután Vésztő-Mágorhalom történelmi emlékhelyet is megtekintettük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tábor két fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési és Népművészeti Kollégiuma, valamint a Népművészeti Egyesületek Szövetsége volt. A hét végén azt hiszem, a rengeteg csodás alkotás ellenére kissé szomorúan búcsúztunk egymástól, de nem felejtjük el a tábor mottóját: „Jövőre, veletek, ugyanitt!”

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments