artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 14. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Lebbencs leves

Csirke steak karika burgonyával, cézár saláta

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Gesztenyés-meggyes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Bihari Múzeum Baráti Köre és a nagyváradi székhelyű Tanoda Egyesület hagyományos, honismereti tábora az idén 38. alkalommal került megrendezésre július 20. és 25. között.

 

 

 

Az első napon a Bihari Múzeumban gyülekeztek a táborosok, itt játékos formában ismerkedtek a gyerekek egymással és a múzeum kiállításaival, majd kisvonattal indultak Berettyóújfalut felfedezni, Barcsay-kert megállóval.

A tábor három szakmai napját külön-külön csoportokban töltötték a gyerekek. A természetjárók Kocsis Andrásné Nyíri Éva vezetésével a környék élővilágát ismerhette meg, illetve Erdei Zoltán berettyóújfalui gombaszakértő előadását hallgathatta meg.

A néprajz I. csoport tagjai az első két szakmai napon a régi gyermekélettel és a népi játékokat gyűjtöttek Nagyrábén és Bakonszegen, illetve a hagyományos textilalapanyag, a kender feldolgozásával foglalkoztak Kecse Gabriella és Dr. Krajczárné Sándor Mária etnográfusok irányításával.

 

 

 

 

 

 

 

 

A néprajz II. csoport „főhadiszállása” a bakonszegi Nadányi–Miskolczy-kúriában lévő helytörténeti és néprajzi gyűjtemény volt. Itt ismerkedtek a falusi élet tárgyi kultúrájával Kolozsvári István néprajzos vezetésével.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az élet a táborban a szakcsoportbeli munka végeztével sem állt meg. Különböző kézműves-tevékenységekkel, játékokkal foglalták el magukat a táborosok. Kedden este a különböző mézeket kóstolhattak a gyerekek Feketéné Eszenyi Katalin vetítéses előadását követően. Szerdán látogattak el a táborba a berettyóújfalui Borosjenői Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai.

 

 

 

 

 

 

 

 

A csütörtöki nap a kirándulásé volt. Először a bakonszegi Nadányi–Miskolczy-udvarházba vezetett az utunk, ezután a Bessenyei-emlékházat látogattuk meg. Ezután Csökmőre mentünk, ahol a tájházban vártak bennünket kemencében főtt töltött káposztával. Ebéd után játszottunk a Bihari Múzeum népi játékaival, majd Nagy András Balázs népi hangszerekkel ismertetett meg bennünket.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pénteken tabló formájában feldolgoztuk a szakmai napok eseményeit. A művelődési ház színháztermében került sor a táborzáró ünnepségre, ahol a diákok a szülők és más vendégek előtt bemutatták a heti munkájuk eredményeit.

 

 

 

 

 

 

 

 

A XXXVIII. Bihari Honismereti Tábor támogatói: Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési és Népművészeti Kollégiuma, Barangoló Ifjúsági és Kulturális Egyesület, (Nagyrábé), Nagyrábé Nagyközség Önkormányzata, Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár (Nagyrábé), Idősek Napközi Otthona (Bakonszeg), Juhtej Feldolgozó Kft. (Bakonszeg), Erdei Zoltán gombaszakértő.

You have no rights to post comments