artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 14. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Lebbencs leves

Csirke steak karika burgonyával, cézár saláta

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Gesztenyés-meggyes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az egész világot meghódító és hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő, éjjelt nappallá tévő kulturális fesztivál a Múzeumok Éjszakája. A rendezvény népszerűségének titka abban rejlik, hogy e varázslatos estén a múzeumok rendkívüli módon, záróra után tárják ki kapuikat.

 

A rendezvény célja, hogy minél több látogató nyisson a kultúra és művészetek felé, hogy egyre többen térjenek be a kultúra tárházaiba, hogy felhívjuk a figyelmet a múzeumok által közvetített örök értékekre.

Európa több országában, így a programot kitaláló Franciaországban, de pl. Romániában is (Nagyváradon is) májusban, a múzeumi világnap (május 18.) körüli hétvégén tartják a múzeumok éjszakáját.

Magyarországon a Szent Iván-éjhez kötötték az eseményt, az év legrövidebb éjszakáját választotta a szakma e különleges program megvalósítására.

2003-ban még csak 5 fővárosi múzeum nyitott ki éjszaka, 2004-ben már 29.

 

 

 

 

 

 

 

 

2005-től csatlakoztak először a vidéki múzeumok a programhoz, akkor még csak 16 intézmény, de ezek között már ott volt a BIHARI MÚZEUM IS. Az idén csaknem 500 múzeum és kiállítóhely több mint 4000 programmal várta a vendégeket.

Berettyóújfaluban idén éppen 10 éve, hogy az érdeklődők bekapcsolódhattak egy érdekes tematikus élményprogramba.

2005-ben még „csak” éjszakai tárlatvezetést tartottak az érdeklődőknek, 2006-ban honfoglaló őseink korát idézték meg. 2007-ben Berettyóújfalu 1930-as évekbeli életét, 2008-ban a XX. századot elevenítették fel, zenében, táncban, valamint kiállításokkal. Az 1979-es esztendőre emlékeztünk településünk várossá nyilvánításának 30. évfordulója alkalmából 2009-ben. 2010-ben „arcunkat a fény felé fordítottuk” a lehető legkülönfélébb műfajokban kerestük a „fényes” élményeket. 2011-ben a SPORT volt a központi téma. 2012-ben a MÉZ körül pergett minden program, 2013-ban pedig Szűcs Sándor és a vízi világ köré szerveződtek az események. 2014-ben a téma a KATONAÉLET volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Berettyóújfaluban a MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJÁN idén több mint 500 fő vett részt.

A debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium 1. évfolyamos katonai tagozatos diákjainak segítségével és a szolnoki Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel karöltve a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár, valamint civil szervezetei: a Bihari Múzeumért Alapítvány és a Bihari Múzeum Baráti Köre az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából KATONAÉLET címmel szervezte meg idei programját. Fő támogató a NEMZETI KULTURÁLIS ALAP KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA és BERETTYÓÚJFALUI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL volt.

A múzeumépület előtti háborús emlékműveknél koszorúzással kezdődött az este, a múzeum udvarán, a kőtárnál az első világháborúban elhunyt berettyóújfalui kereskedők és iparosok emléktáblájánál is elhelyezték a megemlékezés koszorúit. A Makk Kálmán moziban a Jankovics Marcell rendezte JÁNOS VITÉZ rajzfilmet láthatták az előzetes program keretében. 18 órától kezdődő fő program egyik eleme a KATONASORS című időszaki kiállításban tárlatvezetés, itt beszélgetés a magángyűjtőkkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Családi kantinban „katona”-kóstoló, kvízfeladatok, katonai társasjáték várta az érdeklődőket. A püspökladányi Karacs Ferenc Múzeum munkatársaival a térképkészítést is ki lehetett próbálni. A porta részben, a TOBORZÓ ÁLLOMÁSon a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ debreceni toborzó irodája repülőgép-szimulátorral várta a résztvevőket.

Az emeleti nagyteremben előadásokat hallhattak katonahősökről és a hadisír-gondozásról Kiss Balázs főhadnagytól, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály munkatársától. Békési Imre háborúsrelikvia-gyűjtő a vitézi rendet mutatta be. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum és két berettyóújfalui középiskola, az Arany János Gimnáziumés az Eötvös József Szakképző iskola a májusi múzeumi térségi helytörténeti vetélkedőre összeállított rövid vetítéses előadásait is láthatta a nagyközönség az éjszaka folyamán többször is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az udvari színpadon zene, tánc, katonadalok, verbunk, közelharc-, fegyver-, és egyenruha-bemutatók, hagyományőrző katonák bemutatói várták a nézőket, a gyerekek közben csákót is készíthettek.

2014. június 21. Színpadi produkciók 18.30 kb. 21.00 óráig

18.30

Megnyitó

„Isten áldja meg a magyart”népénekek a Szederinda együttessel

Köszöntőt mond és a rendezvényt megnyitja:

Dr. Vitányi Istvánországgyűlési képviselő

18.45

KATONAI BEMUTATÓ I. A debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium diákjainak fegyverzet- és közelharc-bemutatója Fekete András főhadnagy vezetésével

19.00

Katonadalok –Furtai citerazenekar

19.15

Tyukodi hangulatok” – Bajnóca Néptáncegyüttes

19.30

„Dalok a háromharmad Magyarországról” REAL-TIME duó (Kasza Marika, Karancsi Lajos)

19.45

KATONAI BEMUTATÓ II. A szolnoki Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület bemutatója

20.00

Operettbarangoló REAL-TIME duó (Kasza Marika, Karancsi Lajos)

20.20

KVÍZJÁTÉK-nyereménysorsolás I.

(KVÍZJÁTÉK-nyereménysorsolás II. 23.00 órakor a nagyteremben)

20.30

„Marosmenti fenyveserdő aljábanSzabó Lajos nótaénekes katonanótákat és csárdásokat énekel, szintetizátoron közreműködik: Nagy Zoltán

Várnai Zseni: Katonafiamnak előadja: Szabó Éva

kb. 21

TAKARODÓ

 

You have no rights to post comments