artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár, illetve a Bihari Múzeum Baráti Köre által május 20-án délelőtt rendezett idei helytörténeti vetélkedő témája az első világháború emlékezete volt. – Sándor Mária beszámolója

 

 

 

A tudáspróbára a történeti Bihar területéről összesen öt háromfős csapat jelentkezett, három Berettyóújfaluból, egy Biharkersztesről és határon túlról is érkeztek versenyzők a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum tanulóinak személyében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A diákok előzetes feladatként egy prezentációt készítettek az első világháború kapcsán saját kutatásuk alapján, először ezt mutatták be a zsűri előtt: láthatunk többek között PowerPoint bemutatót Bihar településeinek első világháborús emlékműveiről, fegyverekről, és hallhattunk saját családi kutatáson alapuló összeállítást is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második forduló egy, az előzetesen kiadott szakirodalom alapján összeállított feladatlap kitöltése volt, majd a múzeum Katonasors című időszaki kiállításában válaszoltak néhány kérdésre szóban a csapatok. A háromtagú zsűrit Kállai Irén intézményvezető és két háborúsrelikvia-gyűjtő: Békési Imre Berettyóújfaluból és Kecse Attila (Nagyvárad) alkotta.

 

 

 

 

 

 

 

 

A szoros versenyben első helyen végül a Berettyóújfalui Arany János Gimnázium csapata (tagjai: Traier-Kiss Roland, Turzó Balázs, Békési Zsolt, felkészítő tanáruk: Csányi János) került ki.

Holt versenyben, második helyen a Bessenyi Szakközépiskola Arany János Kollégiumának tanulói (Kötélverő Beáta, Sipos Norbert, Nagy József, felkészítő tanár: Nagy Béla), és a székelyhídi diákok (Darabont Csenge, Molnár Adrienn, Birkás Lajos, felkészítő: Kormányos Enikő) végeztek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minden résztvevő könyvjutalomban részesült. A rendezvényt Berettyóújfalu Város Önkormányzata támogatta. A vetélkedőt szervezte, a feladatokat összeállította: Csarkó Imre történész.

You have no rights to post comments