artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A városnapi rendezvényekhez kapcsolódva a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár és a Bihari Múzeum Baráti Köre 2014-ben is megrendezte a helytörténeti vetélkedőt május 19-én. Ebben az évben a vetélkedő témája Nadányi Zoltán és Berettyóújfalu, vagy a költő szavaival: a „faluváros” volt. A rendezvényre a város öt általános iskolájából jelentkeztek a tanulók háromfős csapatokkal. - Szémánné Veres Gabriella beszámolója

A tudáspróba három előzetes feladatból, és egy a helyszínen megoldandó feladatlapból állt. A diákoknak fel kellett készülniük Nadányi Zoltán egy szabadon választott verséből, majd ezt előadták a zsűri előtt. Láthattunk dramatizált előadást, de zongorával kísért produkció is színesítette a vetélkedőt. Ezt követően Piripócs-ciklus egy verséből készült illusztrációt mutattak be a gyerekek. Különböző technikákkal készült igényes alkotásokat értékelhetett a zsűri. Levélírás volt a harmadik előzetesen elkészített feladat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadányi Zoltán szatíráiban a faluváros lakóit gúnyolta ki. A tanulók a vers hősének alakjába helyezkedve levélformában reagáltak a szatírák tartalmára. A zsűri előtt nem csupán a tartalom, hanem a kivitelezés is nyomot a latban: a diákok arra is figyeltek, hogy a levélpapír is antik hatású legyen. Az írásbeli forduló feladatai közt totó, keresztrejtvény, térkép, hiányos szöveg kiegészítése szerepelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A tanulókat Muraközi István polgármester úr, a zsűri elnöke köszöntötte, a versenyt értékelte és a díjakat átadta Bakó Endre irodalomtörténész és Lackó Györgyné könyvtárvezető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nagyon szoros versenyben a vetélkedő győztes csapata a József Attila Általános Iskola tanulói: Nagy Viktória Anina, Szémán Gabriella, Tóth Tímea Márta. Felkészítő tanár: Cseke Szilvia volt.

Mindössze egy ponttal maradt le a Széchenyi-tagiskola csapata (tagok: Gyüre Máté, Papp Balázs, Török Barbara, felkészítő tanár: Aranyiné Csalánosi Csilla)

A 3. helyen a Diószegi Kis István Református Általános Iskola három tanulója (Boros Eszter, Molnár Zsuzsa, Varga Vivien. Felkészítő tanár: Vékonyné Nagy Judit) végzett.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az első helyezettek iskolája egy évig őrizheti a vetélkedő vándordíját, a faragott fatányért, illetve a tanulók meghívást kaptak a Bihari Múzeum Baráti Köre által szervezett XXXVIII. Bihari Honismereti Táborba. Ezen kívül minden résztvevő könyvjutalomban részesült.

A vetélkedő támogatója Berettyóújfalu Város Önkormányzata.                                                

You have no rights to post comments