artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 15. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Sonkával töltött jércemell rántva, kukoricás jázmin rizzsel, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Gesztenyés-meggyes palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtárban 2014. május 14-én került megrendezésre a Katonasors című időszaki kiállítás megnyitója, az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából.

 

 

 

A kiállítás megnyitó Papp Balázs, az év hangszeresének zongorajátékával kezdődött, majd Kállai Irén, a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a rendezvényen megjelenteket.

 

 

 

 

 

 

 

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, fontosnak tartja ezt a lehetőséget, hogy a mai világban élők is megismerhessék a világháborúval kapcsolatos eseményeket és azok következményeit. Annak idején nem lehetett konkrétan tudni, milyen hatása, kifejlete lehet az első, de akár a második világháborúnak is. Polgármester úr elmondta, az olyan emberekkel való beszélgetések során – akik megérték ezt a korszakot és a 20. században át tudták adni az akkori emlékeiket – egy tisztább kép rajzolódhatott ki mindenki számára a háborús időszakról, miértekről és következményekről.

Az időszaki kiállítás a 100. évfordulóra való visszatekintéssel, a városunkban található világháborús emlékmű felújításával – amelyre Berettyóújfalu pályázott, de az eredmény jelenleg még nem tudható – méltó módon tudunk megemlékezni, emelte ki Muraközi István.

A kiállítást Fekete András főhadnagy, a Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégium főtisztje nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy az iskola és a múzeum közötti baráti együttműködés keretében megvalósuló kiállítást – mint katonaember, katonapedagógus – nagyon fontosnak tartja. Az 1914-es események centenáriumi évfordulója egy elfeledett korszakot elevenít fel újra mindenki számára. A kor emberei emlékének megőrzése, továbbvitele elengedhetetlen ahhoz, hogy a felnövekvő generáció is tiszta, világos képet kapjon a 100 évvel ezelőtti eseményekről, valamint arról, hogy itt, a bihari térségben ez az embereket hogyan is érintette – hívta fel a figyelmet a főhadnagy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igaz, a harci tevékenység nem ezen a területen valósult meg, de a frontvonalban nagyon sok alföldi fiatal harcolt, adta életét a hazáért. Fekete András főhadnagy az első világháborúval kapcsolatos további részleteket is elmondott beszédében, sok olyan információt megtudhattak a kiállítás résztvevői, amiről még nem lehetet ilyen formában hallani. Többek között szó volt arról is, hogy akkor még Magyarország térképe másképp nézett ki, nem Debrecen volt a közigazgatási központja a térségnek, hanem Nagyvárad. A bihari térség ifjainak nagy próbatételt jelentett a hegyi hadviselés, amely a gyalogság feladata volt.

Csarkó Imre történész, a kiállítás kurátora szakmai tárlatvezetést tartott az érdeklődők számára, valamint megköszönte azoknak, akik hozzájárultak a kiállítás megvalósulásához: Balogh Imre (Gáborján), Békési Imre (Berettyóújfalu), Fekete András (Berettyóújfalu), Halmai Péter (Debrecen), Hudák Attila (Berettyóújfalu), Karancsi Lajos (Berettyóújfalu), Kecse Attila (Nagyvárad), Mezei Milán (Berettyóújfalu), Szémán Lászlóné (Berettyóújfalu), Szémán Zoltánné (Berettyóújfalu), Szilágyi Zoltán (Bakonszeg).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás 2014. október 3-ig megtekinthető munkanapokon 9-16 óra között a Bihari Múzeumban.

A május 24-én tartandó múzeumi délutánon is előtérbe kerül a Katonasors című kiállítás, de a múzeumok éjszakája is a katonaélet köré épül, így több érdekes program keretén belül is lehetőség lesz jobban megismerni a kiállítást, valamint az első világháborús eseményeket.

Az aktuális programokról a Berettyóhír is időben tájékoztatja az olvasókat.

You have no rights to post comments