artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Városunk 100 éves díszpolgárának nyílt kiállítása pénteken a Nadányi Zoltán Művelődési Központban.

 

 

 

 

„Éppúgy emlékszem a Nílusra, a napsütötte hellén tisztásokra, melyeket sose láttam, mint a gyermekkorom őszi harmatcseppjeire a mogyoróbokrok alján, vagy egy-egy szorongásokkal teli délutánt őrző lesötétített falusi szobára. Pergetem, pergetem a filmet, s egyik-másik kockájához olykor hangokat próbálgatok” – idézte Kányádi Sándor Emlékezetem című versét Kolozsvári-Donkó Rebeka, Cs. Erdős Tibor festőművész kiállításának megnyitóján.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Mindannyiunk úgy éli meg a mai napot, hogy különleges alkalomnak vagyunk tanúi. A legkülönlegesebb, természetesen városunk díszpolgára, Cs. Erdős Tibor számára, aki Berettyóújfalu szülötte. Ugyan csupán öt évet élt Berettyóújfaluban, elmondása szerint mégis elevenen él emlékeiben Újfalu képe, minket pedig páratlan életművel ajándékozott meg. Februárban, 100. születésnapján Kolozsváron találkoztunk, most pedig szülővárosában ünnepelhetjük – fogalmazott Muraközi István polgármester, aki a város lakosainak nevében köszöntötte a művészt. Banner Zoltán művészettörténész, művészeti író Emőd Tamás, Nagyváradról írt versével köszöntötte a festőt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Egy évben születni az I. világháborúval, elviselni, amit ez az esemény hozott a magyar sorstörténetben. A nagy háborúnak nevezték, pedig a II. világháborúnak sokkal több halottja volt és az élők is többet szenvedtek. Ennek a száz évnek a tanúja volt, ezt élte meg az Újfaluban született Erdős Tibor, aki több neves művésszel együtt, Trianon gyermeke – hangsúlyozta a történész. Cs. Erdős Tibor, köszöntését követően felidézte emlékeit Újfaluról, gondolatban visszatért egykori utcájába, ahol élete első néhány évét töltötte, majd ahonnan a háború elszakította. Az ünnepség végén Muraközi István feltűzte a művész ruhájára városunk kitűzőjét, megköszönve, hogy ellátogatott hozzánk, Vitányi István országgyűlési képviselő a város ajándékát nyújtotta át az ünnepeltnek.

A kiállítás megtekinthető, munkanapokon 9-16 óra között a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériájában.

You have no rights to post comments