artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyóújfalu és Nagyvárad által közösen szervezett magyar kultúra ünnepének gálaestjét városunkban 2014. január 23-án tartották, a Nadányi Zoltán Művelődési Központ nagytermében. Az ünnepi rendezvényen került átadása az Erdélyi Gábor-díj is, valamint bemutatásra került a Wass Albert műveiből készült „Kitört a tavasz, mint egy imádság” című színpadi játék.

A két város által, immár 14 éve életre hívott egész hetes programsorozat berettyóújfalui gálaestjén a rendezvény két fővédnöke, Bíró Rozália szenátor és Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, akik idén is megtöltötték a kultúrház nagytermét.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy január 22-én volt a Himnusz születésének 191. évfordulója. Igaz ez a nap nem nemzeti ünnep, de a magyarság egységének kifejezésében kimagasló szerepe van Kölcsey művének, valamint Erkel Ferenc zenéjének, hiszen a világ minden pontján egyet jelent nekünk, magyaroknak. Minden nemzeti ünnepünkön hangsúlyozhatjuk, kifejezhetjük, hirdethetjük egységünket általa, emlékeztetve a magyar nemzet oszthatatlanságára.

Képviselő úr a magyar múlt krónikájaként és a jövőnk zálogaként beszélt a Himnuszról, amely sokszor került támadások kereszttüzébe. Nem hagyhatjuk, hogy akár külföldi, vagy hazai magyarellenes erők meggyalázzák és ledegradálják legnagyobb nemzeti értékünket, ami egyben nemzetünk imája is.

A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha át tudjuk gondolni, mi módon kell felelősséggel bánnunk a meghagyott kulturális örökséggel. Meg kell őriznünk és át kell adnunk az utánunk következő nemzedéknek. Példát kell mutatnunk alázat, erkölcs, tisztelet, őszinteség tekintetében is – hívta fel a figyelmet Dr. Vitányi István, majd Györffy István néprajztudós gondolataival zárta ünnepi beszédét: „Európa nem arra kíváncsi, hogy átvettünk-e mindent, amit az európai művelődés nyújthat, hanem arra, hogy a magunkéból mivel gyarapítottuk az európai művelődést…”

Bíró Rozália szenátor asszony nagy szeretettel és tisztelettel köszöntötte a gálaest minden résztvevőjét és megtiszteltetésnek érzi, hogy itt lehet, közösen ünnepelve Berettyóújfalu város lakosságával a magyar kultúrát. Külön megköszönte Dr. Vitányi István képviselő úrnak azt a nyitottságot, amiről évről évre tanúbizonyságot tesz akkor, amikor a jövőnkről és az együttműködési lehetőségeinkről van szó.

Szenátor asszony örömteli kötelességének tartja, hogy köszönetet mondjon Nagyvárad magyar közössége nevében azért a valóban testvéri jobbért, amit Berettyóújfalu közössége nyújt a nagyváradi magyarok felé, nemcsak ezen a héten, hanem a hétköznapokban egyaránt. Ezáltal egyre szélesebbé válik a két város közötti híd, ezt szolgálja a közös kerékpárút építése is. Mindannyiunk feladata, hogy ezeket a kapcsolatokat folyamatosan erősítsük.

„Egy népet nem a testi hasonlóság, hanem a közös múlt, a hasonló gond, az egy haza levegője egyesít, s választ el egy más múltú és más jelenű néptől. Magyar az, akinek nyelve és esze magyarul forog. Becsületesen nem lehet más vizsgát találni arra, hogy kit tartsunk igazán magyarnak. Nem könnyű vizsga ez. Sokkal nehezebb annál, ami elé a fajta testi jegyének kutatói állítják az embert. Itt a lelket kell kitenni és itt a lelket mérik meg.”Illyés Gyula szavait idézve folytatta ünnepi beszédét.

Köszönetet kell mondanunk mindazoknak, akik fáradhatatlanul tesznek azért, hogy a kultúránkat megőrizzük és egyben gyarapítsuk is. Egy ünnep a köszöneten túl számadást is szükségessé tesz, egyfajta mérlegelést. Talán úgy helyes, ha először befelé fordulva tesszük ezt és csak ezután tekintünk szét. Nem vonulhatunk ki a felelősség alól, hiszen mindannyiunknak van lehetősége és tehetsége arra, hogy a közösségért tegyen, megóvva magyar értékeinket, gyermekeinket ebben a szellemben nevelve, átadva ezt az örökséget.

Testvérként fogva egymás kezét a Kárpát-medencében, álljunk ki egymásért. Ezt az érzést kell gyermekeink lelkében is elültetni, hogy magyarnak lenni nagyon nagy érték és egyben nagy felelősség. – hívta fel a figyelmet szenátor asszony, végül Kosztolányi Dezső gondolatait idézte: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar és magyarul beszélek, gondolkozok, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez fogható nincs. Nem külsőséges valami, mint a kabátom, még olyan sem, mint a testem. Mélyen bennem van, vérem csöppjeiben, idegeim dúcában, metafizikai rejtélyként."

Az ünnepi beszédek után Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere átadta az Erdélyi Gábor-díjat, melyet idén Faragó Flaskay Béláné, a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár volt intézményvezetője kapott kimagasló kulturális munkája elismeréseként.

Ezt követően a Wass Albert műveiből készült „Kitört a tavasz, mint egy imádság” című színpadi játékot láthatták a gálaest résztvevői, a Magyar örökség-díjas nagyváradi Kiss Stúdió Színház művészeiKiss Törék Ildikó és Varga Vilmos – előadásában.

A gálaest előtt a Tibor Ernő Galéria művészei csoportos kiállításának megnyitójára került sor a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériájában. A kiállítást Márton Katalin képzőművész nyitotta meg.

You have no rights to post comments