artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Nagyvárad és Berettyóújfalu által közösen – a Magyar Kultúra Napja alkalmából – szervezett egész hetes programsorozat sajtótájékoztatója volt 2014. január 20-án Nagyváradon. Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke, valamint Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere mutatta be a rendezvényeket és azok célját.

 

Szabó Ödön beszédében kiemelte, hogy 2000 óta folyamatosan, évről évre közösen ünnepli Berettyóújfalu és Nagyvárad a Magyar Kultúra Napját. Ez a rendezvénysorozat az évek során több szempontból is közelebb hozta a két várost, az ott élő embereket. Ennek a jó kapcsolatnak köszönhetően számos területen megtapasztalható a sikeres együttműködés, melyre példaként a Berettyóújfalu-Nagyvárad között épülő kerékpárutat hozta fel elnök úr. A kezdeti kulturális kapcsolat, összefogás elmélyülése közös infrastrukturális fejlesztésekre is lehetőséget ad.

Az elmúlt években közösen tervezett és megvalósított elképzelések idén is tovább folytatódnak, még színvonalasabb, mindenki számára érdekes programokkal. Nagyváradon a Magyar Kultúra Napján - január 22-én - lesz az a színházi előadás, melyet a mostmár önálló Szigligeti Színház szervez és amely közel száz diák közreműködésével jött létre. A Liliomfi című darabot fogják bemutatni fiatalos, felújított változatban a nagyközönség előtt. – tájékoztatta a sajtó képviselőit Szabó Ödön. Az Iskola a színházban, színház az iskolában program keretében így lehetőség nyílik az ifjú tehetségek bemutatkozására, munkásságuk megbecsülésére, a kultúra ápolására, hangsúlyozva annak fontosságát.

 

 

 

 

 

 

 

 

Elnök úr örömmel mondta el, hogy a színház homlokzatára hosszú küzdelem árán újra felkerültek azok a domborművek, melyeket a két világháború között vettek le, ezzel is visszaadva az épület méltó kinézetét.

Mint megtudtuk, az idén két életműdíj, három Magyar Kultúráért-díj és négy emlékplakett átadására kerül sor, de a nevek kiléte az átadásig titok marad, hogy mindenki számára meglepetés lehessen. Közel háromszor annyi jelöltből kellet választani, mint amennyi díj kerül kiosztásra. Jakobovits Miklós képzőművész tavalyi halála kapcsán a hagyatékot felügyelő alapítvánnyal és feleségével, Jakobovits Mártával az RMDSZ Jakobovits Miklós díjat alapított, ami szintén odaítélésre kerül.

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ-szervezet ügyvezető elnöke köszönetet mondott Muraközi István polgármester úrnak, Berettyóújfalu város önkormányzatának, hogy az elmúlt több mint egy évtizedet együtt tudta a két város végigvinni, és bízik benne, hogy még sokáig színvonalas rendezvényekkel örvendeztethetik meg a lakosságot, ápolva, megőrizve kulturális hagyatékunkat.

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere szeretettel és tisztelettel köszöntött mindenkit abból az alakalomból, hogy Nagyvárad és Berettyóújfalu ismét közösen rendezheti meg a Magyar Kultúra Napja rendezvénysorozatot. Azon időszakokban, amikor a szervezése több nehézségbe is ütközik, jól látható, hogy az emberek kultúra iránti vágya, érdeklődése rendíthetetlen, így érdemes és van létjogosultsága minél színvonalasabb előadásokat, programokat életre hívni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polgármester úr is beszélt arról, hogy a Berettyóújfalu-Nagyvárad kerékpárút jól szimbolizálja a két város közötti jó, szilárd alapokon álló kapcsolatot. Reményei szerint tavasszal már teljes hosszában birtokba vehető lesz az aszfaltcsík.

Muraközi István megemlítette, Magyarországon 2014 mozgalmas év lesz, három fontos esemény is befolyásolni fogja a város életét. Mindezek előtt méltó módon kívánunk megemlékezni a Himnusz születésének napjáról, amellyel egyben az egész egyetemes magyar kultúrát is ünnepeljük.  A polgármester hagyományról és megújulásról beszélt, ugyanis vannak kötelező hagyományos programelemek, amelyek régóta részei a közös ünneplésnek, ilyen például a nagyváradi és a berettyóújfalui gálaest is, amely január 23-án lesz városunkban. Ezen az estén kerül bemutatásra a „Kitört a tavasz, mint egy imádság” című színpadi játék, amely Wass Albert műveiből készült.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Berettyóújfaluban a rendezvények már az elmúlt héten megkezdődtek Gittai István erdélyi magyar költő, újságíró válogatott verseiből összeállított Utu rea című kötetének, valamint Kocsis Csaba Pilátus a keresztútoncímű és Tóth Sándor Holló-díjas festőművész, Biharból Európába című kiállításának megnyitójával.

Polgármester úr elmondta, hogy az önkormányzat komoly szerepet vállal a programok megvalósításában, de a civil szervezetek nélkül ezt nem lehetne életre hívni, az ő érdemük, hogy értékeink ápolásával, terjesztésével fenntartják kultúránkat.

Fontos kiemelni, hogy a háromévente történő Erdélyi Gábor-díj átadása is a rendezvények része lesz az idén.

Muraközi István ezt követően a Berettyóújfaluban megrendezésre kerülő programokat mutatta be - ezekről és a nagyváradi rendezvényekről részletesen tájékozódhatnak – egyben bízik abban, hogy idén is sokan megtisztelik kultúránkat a programokon való részvételükkel, melyre a város nevében is sok szeretettel vár minden kedves érdeklődőt határon innen és határon túlról.

You have no rights to post comments