artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának – idézte Kodály Zoltán szavait Kolozsvári-Donkó Rebeka a X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázat díjazott alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitóján hétfőn, a Nadányi Zoltán Művelődési Központban.

 A megnyitót megelőzően a városi zeneiskola oktatói, Anducska Katalin (zongora) és Herczegfalvi Zoltán (hegedű) Kodály darabjait adták elő a megjelenteknek, majd Török Istvánné, a Bihari Népművészet Egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. – A 2013-as pályázat egy jubileumi esemény, amely kiváló lehetőség arra, hogy a Magyarországon, valamint az országhatáron kívül, de magyar nyelvterületen élő tehetséges fiatalok bemutatkozhassanak – fogalmazott az egyesület elnöke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint azt hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy a gyerekek megismerkedjenek a természetes anyagokkal és a népművészettel. – A munka során nem lehet elosztani a figyelmet, de a mester és tanítványa között szoros együttműködés tapasztalható, később pedig, mint mesterek osztják meg egymás között tapasztalataikat. A kiírásra 140 településről, 600 pályázat érkezett, amely azt bizonyítja, hogy fontos, hogy a népművészet tovább éljen elgépiesedett világunkban – hangsúlyozta Török Istvánné. A Bihar Vármegye Képgalériában, az ifjúsági kézműves pályázat győztes munkái között Berke Orsolya műveit is megtekinthetik, aki fazekas kategóriában harmadik helyezést ért el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás január 20-áig tekinthető meg, munkanapokon 8 – 16 óráig a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériájában.

You have no rights to post comments