artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Gyerekek, szülők, nagyszülők egyaránt részt vettek a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár Márton-napi családi délutánján november 23-án.

Szent Márton jóságáról még életében legendák keringtek. A római császár katonájaként szolgáló Márton egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy nélkülöző koldusnak, majd püspökké akarták szentelni. A monda szerint, mikor ezt megtudta, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, elárulva Márton rejtekhelyét – hallhatták a püspök életéről szóló mondát a gyerekek Krajczárné Sándor Máriától. A családi délutánon, a legendához kapcsolódó Szent Márton hó és szél nyomán dal megtanulása mellett a résztvevők, Sándor Zeréndné Marika néni segítségével, zongorán is eljátszhatták a püspök életéről szóló dallamokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előadást követően a gyerekek elkészítették a két búzakalászt, és a folyót jelképező halat ábrázoló Berettyószentmárton címerét. Török Józsefné unokájával, Eke-Rigó Fannival alkotta meg a dombormű technikával készített jelképet. Mint ahogy azt a nagymama elmondta: a gyerekek sok új információt kapnak a családi délutánokon, ami nagyon hasznos. Véleménye szerint minden szülőnek rá kellene áldozni ezt a kis időt, hogy eljöjjenek az intézménybe és hasznosan töltsék el a délutánt. A szomszéd asztalnál közben Márton-napi lámpást készítenek. – A nagyobbik unokámmal már tíz éve rendszeresen jövünk a családi múzeumi délutánokra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kisgyerekeknek fontos, hogy szokták a közösséget, az odafigyelést. Itt, amellett, hogy érdekes feladatokat oldanak meg, az ismeretük is bővül – hangsúlyozta Balogh Józsefné, aki három unokájával érkezett a múzeumba. A délután legfiatalabb tagja, a hároméves Vince Hanna, aki szüleivel, első alkalommal jött a foglalkozásra, édesanyjával közösen barkácsolják a fakanálból készülő libát – Úgy tűnik, jól érzi magát, ha lehetőségünk lesz rá, akkor legközelebb is eljövünk – fogalmazott Vince Attila, a kislány édesapja.

You have no rights to post comments