artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Bihari Népművészeti Egyesület jubileumi kiállítása megtekinthető a Népi Iparművészeti Osztály kiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.). 2013. november 20 – 2014. január 10. között. A kiállításmegnyitó 2013. november 20-án volt, melyet Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere nyitott meg.

 

A Bihari Népművészeti Egyesület 1993 őszén alakult a bihari térségben élő népművészek, a népi kézművesség iránt érdeklődő alkotók kezdeményezésére. Őket Csapóné dr. Gombos Piroska, Berettyóújfalu akkori alpolgármestere indította el az összefogás, az egyesületté válás útján. Akkor a 15 kis bihari településről érkező 22 fő alapította meg az egyesületet. Vezetőjükké Török Istvánné óvodavezetőt választották, titkárnak Kállai Irént, aki 16 évig végezte munkáját. Jelenleg az egyesület titkára Török Zita. A több mint 20 településről 160 főt meghaladó tagsággal működünk. Alkotóink főleg Berettyóújfaluból, Derecskéről és más bihari kistelepülésekről jöttek, de vannak tagjaink Debrecenből, Albertirsáról, sőt még Budapestről és Erdélyből is. Tagjaink között tisztelhetjük a híres korondi fazekas, Pál Antal özvegyét és fiát is. Közösségünk jórészt olyan mesterekből, alkotókból áll, akik egyedi, míves tárgyakat készítenek ugyan, de valamilyen más munka vagy éppen nyugdíj mellett végzik választott tevékenységüket. Tagjaink 18-féle mesterséget művelnek. Vannak többek között csuhé-, gyékény-, szalma-, kosárfonók, fafaragók, gyöngyfűzők, nemezelők, gyerekjáték-készítők, fazekasok, bőrösök, hímzők, szövők, viselet- és szűrrátétkészítők, valamint mézeskalácsosok, ötvösök, citerakészítők és hagyományőrző íjászok is. Célunk a bihari térség népi kultúrájának, kézműves hagyományainak, szellemi és tárgyi emlékeinek felelevenítése, megőrzése, tovább éltetése. Mottónknak Hevesi Sándor gondolatait választottuk:

„A tradíciót nem úgy kell őrizni,

Mint a poszt a lőportornyot, hanem,

Mint Vesta-szüzek a tüzet,

Folyton élesztgetni kell, hogy ki ne aludjék!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feladatunk élesztgetni, fenntartani a még meglévő hagyományt és felkutatni a már feledésbe merültet. Ezen felül lehetőséget biztosítani a mestereknek a bemutatkozásra, kiállításokon, bemutatókon Berettyóújfaluban, Biharban és szerte az országban. A bihari népművészeti egyesület megalakulása óta tagja a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, így egyesületünk tagjai részt vehetnek a NESZ országos rendezvényein, bemutatóin, kiállításain is. Az ő szervezésükben néhány tagunk pedig még külföldre, Olaszországba, Franciaországba is eljutott alkotásaival. Alkotóink nem csak tanulnak, tanítanak is. Mestereink tudásukat átadják az érdeklődő felnőtteknek, a felnövekvő nemzedékeknek. Tagjaink közül többen végzett népijáték-szakoktatók. Berettyóújfalu város önkormányzatától 1994 őszén kaptunk egy épületet, amit alkotóháznak rendeztünk be. A programjaink nagy részét – a nagy kiállítások és konferenciák kivételével – itt tartjuk. Alkotóházunkban az igényeknek megfelelő állandó tevékenységek működnek: szakkörök, tanfolyamok (hímző, szövő, csuhé-, kosár- és szalmafonó, fazekas és tűzzománckészítő), pedagógus-továbbképzések, gyermekjátszók. A foglalkozásokat az egyesület alkotói, népművészek, népi iparművészek, kézművesek tartják az egyesület által biztosított anyagokból és eszközökkel. A gyerekek és felnőttek mindig aktívan közreműködnek a programokban. 1994 óta állandó tavaszi rendezvényünk a Hagyományok Háza kihelyezett zsűrizése.

Tagjaink fontosnak tartják a megmérettetést, az értékelést, és egyre többen törekednek a népi iparművész cím elérésére is. Megalakulásunkkor 1 fő a Népművészet Mestere, 2 fő Népi Iparművész címmel rendelkezett. Azóta 30 fő szerezte meg a Népi Iparművész címet, 4 fiatal alkotónk pedig megkapta a Népművészet Ifjú Mestere rangos elismerést is. Alkotóink egyéni megmérettetései folyamatosak, mivel nemcsak zsűrizéseken vesznek részt, hanem országos pályázatokon is, ahol szép sikereket érnek el. Csaknem minden évben országos vagy térségi konferenciát, szakmai fórumot tartunk valamelyik kézműves témában, kétévente rendezzük a „Kitesszük a szűrét…” országos pályázatot. Egyesületünk nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek egészen kicsi kortól megismerkedjenek játékos formában népünk, a bihari térség hagyományaival, szellemi, tárgyi kultúrájával, közel kerüljenek a természetes anyagokhoz, kipróbálják a kismesterségeket. 1994 őszétől vannak gyerekszakköreink, 1995 nyarától gyermek-alkotótáboraink. A téli időszakban játszóházakba várjuk a legkisebbeket.

Az idén már 14. alkalommal szerveztük meg az országos felnőtt csuhéfonó és kézműves alkotótáborunkat, ahol az utóbbi években már más jellegzetes bihari tevékenységeket, például a szűrrátétkészítést is megtanulhatják táborozóink. Egyesületünk évek óta külön hangsúlyt fektet a pedagógus-továbbképzésre is, az alkotóházban megrendezésre kerülő Ünnep-elő foglalkozások során. A térségből 20-25 pedagógus vesz részt egy-egy foglalkozáson, ahol az ünnepekhez kapcsolódó szokásokról, a tárgyi megjelenítésről tartunk előadásokat, foglalkozásokat. Minden évben részt veszünk a Körös-völgyi sokadalomban Gyulán, a pünkösdi sokadalomban Szentendrén, a Mesterségek Ünnepén, ezenkívül megyei, térségi és városi rendezvényeken, falunapokon. Egyesületünk tavaly tavasszal megtisztelő elismerésben részesült. A Kurucz Imre szobrászművész által tervezett, Bihar vármegye címerét ábrázoló „Bihar Kultúrájáért“ feliratú bronzplakettet egyesületünk több mint tízéves értékmentő munkájáért kapta a Hajdú-Bihar Megyei Népfőiskolai Egyesülettől és a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetségétől.

A Bihari Népművészeti Egyesület ezt a sokszínű tevékenységet jórészt pályázati forrásokból és Berettyóújfalu városának támogatásából tudja finanszírozni. Szeretnénk tovább is folytatni kultúraőrző, értékközvetítő munkánkat minden korosztály számára. E munkában együttműködő partnereink a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a Bihari Múzeum, a Nadányi Zoltán Művelődési Központ, valamint a város óvodái, iskolái. Terveink között szerepel a fenti programok folytatásán túl a még szorosabb kapcsolatfelvétel más bihari, régiós és határon túli hagyományőrző, kézműves egyesületekkel. Őket is és minden érdeklődőt szeretettel várunk Berettyóújfaluba, a Bihari Népművészeti Egyesület programjaira.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyesületünk 2013-ban ünnepli 20 éves évfordulóját, amelyhez számos rendezvény társul. Kiállítást rendezünk Nagyváradon, Békéscsabán, Berettyóújfaluban a Számadónapokon, és nagy örömünkre a Hagyományok Házában is.

Török Istvánné,
a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke

You have no rights to post comments