artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Magyar Fotográfusok Háza, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum tisztelettel meghívja Önt és barátait Az elegáns bajnok című könyv bemutatójára 2013. november 19-én 17 órára.

 

 

 

Az elegáns bajnok

Kabos Endre (1906–1944)

A tömeg már a pályaudvaron a vállára emelte, az utcán ezrek éltették az 1936-os berlini olimpia vívó hősét, Kabos Endrét. Amikor hazaért a körúti bérházba, a tömeg betódult utána az udvarra és mámoros örömmel a nevét skandálta. Sporttársai, elegáns katonatisztek kardjukat a fogasra akasztották, amikor sakkozni jártak hozzá. Amikor Kabos azt fontolgatta, elindulna a Maccabi Játékokon, nekirontottak a sajtóban. S bár többen is igyekeztek, a zsidó törvények hatálya alól nem sikerült fölmentetniük. Ha még egy partit játszik a sportklubban, akkor elkerüli a robbanást a Margit hídon 1944-ben. Holtteste sohasem került elő. A napfény íze című film hősét róla és Petschauer Attiláról mintázta Szabó István.

Unokahúga, Keleti Éva fotóművész őrzi azt több száz fotót, amelyből válogatva a kötet megidézhette e nagyszerű sportember alakját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kabos Endrét (Nagyvárad, 1906. november 5. – Budapest, 1944. november 4.) a magyar kard virtuózának tartják. Háromszoros olimpiai bajnok, számos érmet szerzett nagy nemzetközi és hazai versenyeken. A sors különös fintora, hogy a zsidó származású Kabos, számos sorstársához hasonlóan a náci Berlinben, horogkeresztek árnyékában vívta ki élete legnagyobb sikerét. Syposs Zoltán a neves szakíró írta róla Villanó pengék című munkájában: „Vívását csodálatos tempóérzékre épített elegáns egyszerűség jellemezte. Óriási akaraterővel tudott összpontosítani, kivárni a legkedvezőbb alkalmat. … Kitűnő reflexekkel rendelkező észvívó volt, kombinatív, ötletes, inkább óvatos, mint vakmerő.

A kötet arra a hét családi fotóalbumra alapszik, amelyeket Keleti Éva fotóművész, a bajnok unokahúga őriz. A több száz képből kiválogatott fotóanyag egy részét maga Kabos Endre készítette privát élete és sportpályafutása eseményeiről, más részük családi, baráti emlékkép, ám sok fényképet hivatásos fotográfusok, riporterek fotografálták az edzések, utazások és versenyek során. A hivatásosak között olyan nagyságok nevét találni, mint Székely Aladár, Bojár Sándor, Pobuda Alfréd vagy a nagyvilágban is elismert Munkácsi Márton.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

A képanyag izgalmas áttekintést ad az 1920-as és 1940-es évek közötti magyar és nemzetközi vívósportjának életéről, ugyanakkor egy magyar sorsot is végigkövet. Olyan férfiét, aki még a Monarchia idején született egy asszimilálódó budapesti zsidó polgári családba, s aki a magyar nagypolgári és nemesi származás, zömmel katonatiszti karriert befutó sporttársai között állta meg a helyét, s vált vívó legendává.

A képek mellett a kötetben három írás olvasható. Keleti Éva szubjektív visszaemlékezése a hozzá nagyon közel álló nagybátyjáról, Kabos Endréről. A sportemberről dr. Szabó Lajos, a Sportmúzeum igazgatója írt esszét, a képanyag fotótörténeti jelentőségét pedig Szarka Klára, a kötet szerkesztője elemezte.

Az elegáns bajnok, Kabos Endre (1906–1944), szerkesztette: Szarka Klára, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum Nemzeti Sportközpontok Budapest, Budapest, 2013, 64 oldal, 3500 Ft

 

You have no rights to post comments