artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár ad helyet annak a diákok fotóiból nyílt – A világ diákszemmel című – kiállításnak, melynek ünnepélyes megnyitója 2013. november 13-án volt a múzeum előadótermében.

 

 

 

A kiállítás megnyitása előtt Csarkó Imre, a múzeum munkatársa köszöntötte a rendezvényen megjelenteket. Mint elmondta, egy hónapon belül ez már a harmadik diákkiállítás a múzeum falai között a bihari diákok számára, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében.

Az első tematikus kiállítás október 10-én nyílt meg, Alkotó diákok Biharban címmel, melyet közel 300-an tekintettek meg. Október 24-étől a Bihari gyűjtő és alkotó diákok című kiállítást láthatták az érdeklődők, ami szintén 300 körüli látogatottsággal büszkélkedhet. A jelenlegi, harmadik kiállítás a diákok által készítet fotókat hivatott bemutatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiállító diákok:

A berettyóújfalui Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola tanulói: Jenei Gyula, Karácsony Dominik, Kálóczi Helga, Kiss Henriett, Kiss Valentina, Novák Károly, Török Szabolcs, Szilágyi Anna, valamint Nagy Sándor, az iskola volt tanulója.

A debreceni Baross Gábor Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tanulója: Babits László György

A derecskei II. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulója: Pénzes Gergő

A Debreceni Egyetem tanulója: Marczin Tamás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csarkó Imre bevezetője után Gombos Ferenc fotográfus nyitotta meg a kiállítást. Sok szeretettel köszöntötte a kiállításon résztvevő diákokat, érdeklődőket. A technikai eszközök elterjedése révén ma már szinte mindenki rendelkezik fotózásra alkalmas berendezéssel és számos témában készülnek képek, ezek közül legtöbbjük az interneten, közösségi portálokon látható viszont – kezdte megnyitó beszédét. Ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy a fotóművészet felhígul, inkább inspirációt ad, jobban oda kell figyelni egy fotó elkészítésekor, hogy mi készítsük a sok közül a legjobbat.

Gombos Ferenc kiemelte, ha valaki szán rá elég időt és lelkesedést, akár két hét alatt is meg tudja tanulni a fotókészítés technikáját, az alapvető kompozíciós szabályokat. Ezt követően az eredmény csak azon múlik, hogy ki mennyire kitartó és elhivatott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint mondta, a fotózás a legjobb önkifejező eszköz, először általában mindenki a saját környezetében keres témát, életképet. A fotózással a legnagyobb baj, hogy legtöbben ezen a szinten, a próbálkozás szintjén meg is rekednek. Gombos Ferenc azt tanácsolta a diákoknak, hogy hallgassanak tanáraik, fotózással foglalkozó szakemberek útmutatásaira, majd kezdjenek el stílusgyakorlatokat, keressenek témákat és a gyakorlás során maguktól is sok részletre rájönnek majd. A kiállított képekről az a véleménye, hogy a diákok nyugodtan lehetnének bátrabbak, kísérletezők, használják és ismerjék meg a számítógépes programok által nyújtotta lehetőségeket. Így idővel rájönnek azokra az arányokra, fogásokra, amelyekkel előrébb juthatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gombos Ferenc fotográfus fontosnak tartja, hogy a hétköznapi látásmód fölé emelkedjünk, alkotásunk mindig hordozzon valami gondolatot, legyen üzenete, így töltve meg azt tartalommal. A fotóművészet arról szól, hogy ha meglát az ember egy fényképet, az megérinti, érzelmi hatást fejt ki rá, ekkor már mondhatjuk, hogy a fotó kezd művészivé lenni. Az ilyen kiállítások azért is bírnak nagy jelentőséggel, mert így sokkal több olyan emberhez juthatnak el az alkotások, akik értékelik és emlékezetükben megmarad. További szakmai fogások részletezése után beszédét ezzel a végső tanáccsal zárta: gyakorolni, gyakorolni, gyakorloni. Ehhez kíván sok erőt, kitartást lelkesedést mindenkinek, akiket a fotózás rejtelmei megérintettek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megnyitó után Brandtner Lilla szavalatát valamint Csarkó Erika és Vekerdi Tamás néptánc előadását tekinthették meg az érdeklődők, majd kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség Gombos Ferenc fotográfussal a képek megtekintése közben.

A kiállítás 2013. december 6-ig tekinthető meg.

You have no rights to post comments