artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Valami van a hegyek alján, / csak azt nem tudom, hogy mi lehet- / Egy patak tán? – a Körözs maga? – énekelte többek között Sinka István Bihari táj című versét a vésztői Vejsze együttes a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtárban október 19-én.

 

 

 

Mint azt Csősz Ferenctől, a zenekar egyik gitárosától megtudtam, a 2004-ben alakult zenekar elnevezése Vésztő település nevéből ered. – A vejsze egy ősi magyar halfogó eszköz, Vésztő neve is ebből eredeztethető. A településhez és a térséghez szorosan kötődik a halfogás, mint motívum, ezt próbáljuk megragadni – tájékoztatott a zenész. Az együttes elsőnek Sinka István verseit dolgozta fel, majd később Molnár Sándor, Erdélyi József, József Attila és Radnóti Miklós alkotásait is zenés formába öntötték.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az együttes másik gitárosa, Molnár Sándor, aki egyben Vésztő polgármestere is, elmondta, hogy a dalokat közösen írják az együttes tagjaival. – Vannak olyan versek, amelyek kívánják a zenét, és vannak, amik ledobják. Sinka költeményeihez könnyű zenét illeszteni, sok versét megzenésítettük és így közelebb tudjuk hozni a munkásságát az emberekhez – hangoztatta. Molnár Sándor elmondta, hogy hamarabb lett a zenekar tagja, mint Vésztő első embere, de ez nem hátrány, mivel a zenéléssel közelebbi kapcsolatot tud kialakítani a település lakóival. – Békés megyében több település vezetője is énekel, vagy játszik valamilyen hangszeren, az okányi polgármester például énekelni szokott – tette hozzá. A zenekarban Hajdú Ilona és Pálfi Katalin énekel - ők hivatásukat tekintve tanítónők, - valamint Papp Norbert dobtanár, ütős hangszeren játszik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csapat eleinte iskolai rendezvényeken lépett fel a megzenésített versekkel, majd egyre népszerűbbé váltak. – Most készül a lemezünk, amely előre láthatólag a jövő év nyarán jelenik meg. A népi írók verseit tartalmazó gyűjteményt oktatási célra is szeretnénk felhasználni, hogy a gyerekek megismerkedjenek a versekkel – mondta Csősz Ferenc, a vésztői Sinka István Művelődési Központ és Városi Könyvtár igazgatója.

Ezután játékos feladatok, kézműves foglalkozások során az alföldi pásztorok életének egy-egy részletét idéztük meg: a résztvevők megismerhették a legeltetett állatokat, magukra ölthették a pásztorok viseletét, kezükbe foghatták eszközeiket, és  Csorba György vállalkozó jóvoltából megkóstolhatták a pásztortarhonyát. Ezután a juhok egyik „hasznával”, a gyapjúval ismerkedtek a gyerekek és szüleik, nagyszüleik közösen: nemezlabdát készítettek belőle.

A Családi múzeumi délután a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében került megrendezésre.

Következő családi programra a Márton-nap jegyében, november 23-án szombaton 14 órától kerül sor.

You have no rights to post comments