artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bencze Lászkóné dr. Mező Judit énektanár, karvezető, népzenekutató 1974–1980 között gyűjtött népdalokat 21 bihari faluban. Annak idején a Bihari Múzeum egy válogatást jelentett meg a Bihari Dolgozatok sorozatában, amely aztán – a folyamatos érdeklődés miatt – két kiadást is megért. - Dr. Krajczárné Sándor Mária beszámolója

 

2008-ban a Dialekton Népzenei Kiadó a gyűjtés hanganyagának egy részét egy CD-n tette közzé, amelyet 2009-ben és idén egy-egy újabb követett. A 2013-as CD melléklete a Vetettem violát című kötetnek, melyben mindhárom korong anyaga (összesen 131 népdal) szerepel kottával. Legnagyobb számban szerelmi témájú dalokat, katonadalokat és pásztordalokat találunk a gyűjteményben, de megjelennek a betyárdalok, a rabénekek, balladák, summásdalok is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár előadóterme adott helyet a népzenekutató 80. születésnapjára megjelent kötet bemutatójának október 19-én délelőtt, a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. A pocsaji Balázs Mihály és felesége énekével köszöntötte Jutka nénit, majd a bárándi citerazenekar teremtett jó hangulatot. A szerkesztő, Balogh Sándor, Bencze Lászlóné tanítványa mutatta be a kiadványokat, és ismertette a válogatás szempontjait. Megtudhattuk, hogy a kötet anyagának fele megtalálható a régi daloskönyvben is, azonban az összes dallam újra lejegyzésre került. A gyűjtemény anyaga meghallgatható a lemezeken a helyszíni felvételekről, az írott forma pedig lehetővé tette a variánsok bemutatását is. Jutka néni mindvégig aktívan részt vett a szerkesztés folyamatában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolya Mátyás, a technikai szerkesztő különleges születésnapi ajándékot nyújtott át Jutka néninek: a Bihari Múzeum-beli bemutató alkalmát ragadta meg a MTA BTK Zenetudományi Intézete, hogy a 6 év alatt rögzített, több mint 500 dal (közel 130 órányi felvétel) digitalizált változatát átadják a kutatónak. Jutka néni meghatódva mondott köszönetet a meglepetésért, és néhány kedves történetet elmesélt bihari gyűjtőútjáról.  A népzene-kutató élményeiről készített részletes összefoglalást a Bihari Múzeum a jövő évre tervezett évkönyvében szeretné megjelentetni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bemutatón megjelent, és szintén népdallal köszöntötte Jutka nénit Halász Zsigmondné Bácsó Aranka, aki fiatalasszonyként, édesapjával együtt adatközlője volt a kutatónak. A rendezvény a bárándi citerások segítségével jó hangulatú, közös népdalénekléssel ért véget.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kötet és a CD-k megrendelhető postai úton a Dialekton Népzenei Kiadó címén. (Bővebb információ a Bihari Múzeumban vagy a honlapon.)

Dr. Krajczárné Sándor Mária
Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár

You have no rights to post comments