artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kedves Olvasó! Idén tavasszal olvastam az Örökség Népművészeti Egyesület felhívását, mely szerint a Csehországban megtartandó gyermek folklór fesztiválra kerestek partnereket. - Turzó Renáta beszámolója

 

 

 

A pályázatot elkészítettem, majd kaptunk egy levelet, amely tartalma szerint meghívnak minket Luhacovice-ba, ahol a fesztivál megrendezésre kerül 2013. szeptember 12-15-ig. A felmerülő költségekben sok segítséget kaptunk helyi vállalkozóktól, az önkormányzattól, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselőtől és természetesen a szülőktől.

A Bajnóca Néptánc Együttes Cserbóka csoportja, amely idén júniusban az egri Szederinda fesztivál nívódíjasan lett, 2013. szeptember 11-én este kezdte meg útját busszal a cseh főváros felé, ahol városnézésre került sok. Onnan még aznap késő délután átutaztunk Luhacovice-ba, ami dél-kelet Csehországban van. A fáradt gyereksereg másnaptól megkezdte a fellépések sorozatát. A sok fellépés között volt szabadtéri is, a gálaműsor szombat este került megrendezésre, ahol fergeteges sikert arattak a gyerekek Turzó Boglárka vezetésével. Az együttest a Vámosi Csaba zenekara a Flaska banda kísérte.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasárnap késő délután indultunk haza, és másnap hajnalban élményekkel gazdagon szálltunk le a buszról. A fesztivál olyannyira volt sikeres, hogy a cseh gyerekeket jövőre mi látjuk nyáron vendégül, és a felnőtt csoport 2014-re Lengyelországba kapott meghívást, ahol mi képviseljük hazánkat. Úgy gondolom, hogy a csoport 4 éves fennállása során a fejlődés hétről hétre megmutatkozik.

Büszke vagyok a gyerekekre, akikben el tudtuk vetni a népi kultúra magjait, és reméljük, ezekből a magokból nemes fák válnak, és előbb utóbb tanítványaink veszik át a helyünket. Egy bölcs idézettel zárom soraimat Nikosz Kazantzakisztól: „A tanár híddá feszül s biztatja tanítványait, keljenek át rajta; majd miután megkönnyítette számukra az átjutást, boldogan összeroskad, arra buzdítva őket, hogy maguk építsenek hidakat.”

Tisztelettel: Turzó Renáta, a Bajnóca Néptánc Együttes művészeti vezetője

You have no rights to post comments