artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozatának 2013. évi országos szakmai napját tartották 2013. szeptember 20-án Berettyóújfaluban, melynek a Bihari Múzeum adott helyet.

 

 

 

A szakmai nap fakultatív programmal kezdődött, ennek keretén belül lehetőség nyílt tárlatvezetésre a Bihari Múzeum állandó kiállításában.

Ezt követően Dr. Vitányi István, Bihar országgyűlési képviselője, valamint Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere köszöntötte a rendezvényen résztvevőket.

Dr. Vitányi István köszöntőjében örömmel emlékezett arra, hogy 2012-ben a Bihari Múzeum kapta a Poroszlai Ildikó-emlékérmet, idén pedig nagy megtiszteltetés, hogy városunk adhat helyet az az országos szakmai napnak. A rendezvény címe „Átalakulás – lehetőség”, az idei év az oktatás, egészségügy reformjáról szólt és természetesen ebből a kultúra sem maradhatott ki.

Ahogy mondani szokták: aki a múltját nem ismeri, annak nincs jövője, ezért képviselő úr fontosnak tartja, hogy már gyermekkorban minél többen megismerjék lakóhelyük, országuk történelmét, kulturális értékeit. Dr. Vitányi István beszédében kiemelte, hogy a továbbiakban is szívügyének érzi múzeumunkat és támogatásáról biztosította Kállai Irén múzeumigazgatót.

 

Muraközi István polgármester úr köszönetet mondott Kállai Irén igazgató odaadó szakmai munkájáért. Az önkormányzat már tavaly tudta, hogy az idei évtől városi fenntartásba kerül a múzeum, ezzel az átalakulás megtörtént, a lehetőség pedig adott, rajtunk múlik miként élünk vele. Az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár működése a leghatékonyabban történjen, emelve ezzel is városunk kulturális életét, hírnevét.

A bihari térségnek, egy kisebb közösségnek a tudatformálásában, nevelésében, oktatásában nagy szerepet játszik városunk, ebben a Bihari Múzeum nagy segítséget tud nyújtani. Állandó és időszaki kiállításokkal az itt élő emberek identitástudatát hivatott fejleszteni, igazi közösséggé formálja az itt élőket. Ezen túl az iskoláskorúak nevelésében is fontos szerepet játszik.

 

 

Az ünnepélyes köszöntők után a Poroszlai Ildikó-emlékérem átadása következett. Dr. Bathó Edit, a tagozat elnöke beszélt a Poroszlai Ildikó-díjról, majd Vicze Magdolnával, a százhalombattai múzeum igazgatójával együtt átadták az emlékérmet az idei év díjazott kismúzeumának, a bonyhádi Völgységi Múzeumnak, melynek képviseletében Dr. Szőcs Zoltán igazgató úr vette át az elismerést.

A Poroszlai Ildikó Emlékéremről

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata és a Százhalombatta Város Önkormányzata által közösen alapított Poroszlai Ildikó Emlékérem első ünnepélyes átadására került sor, Százhalombattán 2006. november 16-án 11 órakor a Pártok Házában. Az emlékérmet minden évben egy kismúzeum kollektívája kapja kiemelkedő szakmai, muzeológiai tevékenységéért. Az emlékérem átadója Százhalombatta mindenkori polgármestere és a Kismúzeumi Tagozat elnöke. Az emlékérem előlapján Poroszlai Ildikó mellképe, a hátlapján a Régészeti Park látképe látható. Dr. Poroszlai Ildikó a százhalombattai „Matrica” Múzeum és Régészeti Park igazgatója, létrehozója, és a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának első elnöke, alapítója volt. - Dobos Ágnes „Matrica” Múzeum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egész napos rendezvény a konferenciaprogramokkal folytatódott, melynek levezető elnöke Dr. Deme Péter, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke volt.

Az alábbi előadásokat hallgathatták meg a konferencia résztvevői:

„Átalakulás – lehetőség?!” – Dr. Sepseyné dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közgyűjteményi Főosztályának vezetője

A tájházak és a területi vagy járási múzeumok kapcsolata – lehetőségek bihari példákon keresztül – Kolozsvári István etnográfus, Berettyóújfalu kulturális menedzsere

Hajdúböszörmény – egy erős területi múzeum a Hajdúságban – Szekeres Gyula igazgató, Hajdúsági Múzeum

Az ebédszünet után korreferátumok kezdődtek, melynek levezető elnöke Bathó Edit, a Kismúzeumi Tagozat elnöke volt.

Felkért hozzászólók voltak:

Dr. Szabó Sarolta, a nyírbátori MNM Báthori István Múzeumának mb. igazgatója: Kis múzeum egy nagy múzeum ernyője alatt.

Baloghné Szűcs Zsuzsa, a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum igazgatója: „Kicsiny ez a múzeum, de irtíkes!”

Dr. Nagy Molnár Miklós, a karcagi Győrffy István Nagykun Múzeum igazgatója: Metamophosis musei – Egy vidéki múzeum a változások tükrében.

Dr. Pusztai Gabriella, a Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatója: Területi múzeum megmaradásának lehetősége intézményi összevonás esetén.

Aranyos Sándor csoportvezető muzeológus, Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, Szenna: A szennai skanzen fejlesztési lehetőségei a 21. században.

A rendezvényt hozzászólások, közös eszmecsere, majd szakmai tárlatvezetés zárta.

A rendezvény szervezői a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár, a Pulszky Társaság Kismúzeumi tagozata, valamint a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ voltak

Támogató: NKA Közgyűjteményi Kollégiuma

You have no rights to post comments