artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 23. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes zöldségkrémleves

Mozzarellával-kolbásszal grillezett karajszeletek jázmin rizzsel, kukorica salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Célunk a múltunk, hagyományaink felkutatása, továbbéltetése – mondta Török Istvánné, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke, akit a Magyar Kultúra Napján, a közművelődés és az örökségvédelem terén végzett kimagasló tevékenységért kapott rangos városi elismerés, az Erdélyi Gábor - díj apropóján kerestünk meg.

 
 
Kérem, mutassa be néhány mondatban a Bihari Népművészeti Egyesületet.
 
A Bihari Népművészeti Egyesületet 1993-ban alakult, az alapítók tagok között mesterek, a kézművesség iránt érdeklődő pedagógusok, önkormányzati dolgozók is voltak. Célunk akkor is az volt, mint ami most: múltunk, hagyományaink felkutatása, továbbéltetése, értékeink átadása gyermekeinknek. Olyan közösséget akartunk létrehozni, ahol az alkotókedv élteti az alkotómunkát. Mestereinknek segítséget akartunk nyújtani a zsűrizésben, kiállításokon, pályázatokon való részvételben. Olyan alkotóházat kívántunk létrehozni, ahol folyamatos lehet az alkotói munka, a nyári táborozás gyermekek, felnőttek részére. A célok megvalósítása folyamatos.
 
Hogyan épül fel az egyesületük?
 
Az egyesület vezetőségét alkotja az elnök, a titkár, a vezetőségi tagok (szakágvezetők - 3 fő), s az ellenőrző bizottság (3 fő). Az anyagi keretet tagdíjakból, pályázati forrásokból, Berettyóújfalu város önkormányzatától kapott támogatásokból, adományokból biztosítjuk. A város az alkotóházat ingyenes használatra adja 1994 óta, és közmunkaprogramból biztosít 1 fő alkalmazottat.
 
Hány tagjuk van? Hogyan lehet bekerülni?
 
Tagságunk közel 150 fős, jelentkezés alapján lehet hozzánk csatlakozni alkotónak vagy pártoló tagnak, a közgyűlés szavazza meg a felvételt. Tagdíjunk háromezer forint évente, a nyugdíjasoknak és a tanulóknak ezerötszáz. Aki tag, az az egyesület alapszabályában foglaltaknak megfelelően részesül az előnyökből, veszi ki a részét a kötelezettségekből. Az egyesület tagsága összetartó, segítőkész, a tudását önzetlenül átadó mesterekből tevődik össze. Szívesen jönnek hozzánk az érdeklődők az országból, határainkon túlról is.  
 
Mivel foglalkozik az egyesület?
 
Tevékenységünk sokrétű – jelenleg legfontosabb a „Hagyományos Mesterségek” projekt megvalósítása, tanfolyamunkra 31-en járnak. Tagjaink számára szervezünk: zsűrizést, kiállításokat, bemutatkozási lehetőséget térségi, regionális, országos szinten. Igény szerint szakköröket - hímző, szövő, fazekas, kosárfonó, szűrrátét – szervezünk. Gyermek alkotótáborokat, országos felnőtt alkotótábort. Minden évben részt veszünk a Bihari Számadó Napokon, a Város Napján, Budán a Mesterségek Ünnepén. Kapcsolatot tartunk testvérvárosainkkal, Porciával, Margittával. Szívesen megyünk a térség településeinek rendezvényeire.
 
Közösségi elismeréseik, kitüntetéseik?
 
Számos elismerésben volt már részünk, például soraink között tudhatunk 24 népi iparművészt, 5 Népművészet Ifjú Mesterét, 1 Népművészet Mesterét, 5 fő a Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termékdíj tulajdonosa és 2 tagunkat Király Zsiga-, illetve Hagyományőrző díjjal tüntették ki. De büszke tulajdonosai vagyunk a BINCISZ Bihar Kultúrájáért kitüntetésnek, és ugye mostmár az Erdélyi Gábor-díjnak is, amely az egyesületi tagok munkájának az elismerése, számomra pedig különösen kedves, mivel én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy tanítványa lehettem „Gabi bácsinak” Az ő gyermek- és emberszeretete, a kultúrához, a művészetekhez való kapcsolata máig példa előttem. Jártam az általa vezetett énekkarba, rajzszakkörre, én is hoztam a Mini múzeumába agyagkorsót, tányért. Csodálatos éveket töltöttünk vele. Kiállítások, vásárok díjait és különdíjait is megkaptuk már – például Bihar-Bihor Expo, Számadónapok.
 
Van mottójuk?
 
Valamennyien valljuk Hevesi Sándor szavait. „A tradíciót nem úgy kell őrizni, mint poszt a lőportornyot, hanem mint Vesta-szüzek a tüzet, folyton élesztgetni kell, hogy ki ne aludjék!”
 

You have no rights to post comments