artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

„Emlékjelek, emléktáblák Bihar megyében” címmel fotókiállítás nyílt Berettyóújfaluban, a Nadányi Zoltán Művelődési Központ és a Szélső Érték Kör egyesület szervezésében. Az ünnepélyes megnyitóra 2013. március 13-án került sor a Bihar Vármegye Képgalériában.

 

 

Kolzsvári-Donkó Rebeka népművelő köszöntötte a kiállításon megjelenteket és külön üdvözölte Sárközi Zoltánt, nagyváradi önkormányzati képviselő urat, Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, valamint Dukrét Géza Magyar Kultúráért életműdíjas helytörténészt.

Ezt követően Kocsis Csaba gitáron kísért dalokat adott elő, majd Papp Balázs zongorajátékát hallgathatták meg a rendezvényen résztvevők. A Bartók és Kodály darabok előadása után 

A zenés műsor után Dukrét Géza nyitotta meg a fotókiállítást. Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntötte a jelenlévőket és örömét fejezte ki, hogy egy kiállítás keretén belül mutathatja be az általa készített fotókat városunkban. A helytörténész beszédében elmondta, hogy a most kiállított fotósorozat elkészítése több mint tíz évig tartott, mivel ebben az időszakban számos emlékmű és emlékjel készült, jelent meg Bihar megyében. Az emlékjeleket – emlékművek, emléktáblák együttes elnevezése – 2001-ben kezdte el felmérni, majd az egészen 2011 decemberéig tartó kutatómunka eredményeképp az elkészült fotók 2012-ben könyv formájában is kiadásra kerültek.

Dukrét Géza életműdíjas helytörténész beszédének további részéből röviden idézünk, mert fontos és sokak számára érdekes gondolatokat osztott meg a megnyitón résztvevő vendégekkel:

„Emlékjelet állítunk, hogy emlékezzünk valakire, vagy valamire. Ilyenek például a síremlékek, melyeket őseink, családtagjaink emlékezetére, azok tiszteletére állítunk. Egy nemzet saját történelmének nagy eseményeiről, nagy személyiségeiről emlékezik meg, olyanokról, akiknek nagy szerepük volt a történelem alakulásában. Az ő emlékezetükre, tiszteletükre állítunk emlékművet, emléktáblát, vagy szobrot, azaz emlékjelet. Nagy történelmi események azok, amelyek sok ember életét érintették, befolyásolták.

Ilyenek például a háborúk (I. és II. világháború), forradalmak (Rákóczi szabadságharc, 1848-49-es forradalom és szabadságharc, 1956-os forradalom). Magyarország nagy történelmi személyiségei többek között: Szent István, Szent László, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos, Bocskai István, Szacsvay Imre 1848-49-es vértanú, vagy nagy költőink, íróink és tudósaink (Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, Horváth Imre, Kazinczy Ferenc…) Bár már rég túl vagyunk az 1989-es változáson, de az emlékjelek állításának intenzitása nem lanyhult. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen 1989 előtt azzal voltunk elfoglalva, hogyan tudjuk megmenteni történelmi emlékeinket, ugyanis sorra tűntek el, semmisültek meg emléktábláink, emlékműveink, síremlékeink a két világháborút követő időszakokban. 1989 után mindenhol igyekeztek bepótolni a lemaradást, erősíteni az emberekben a megrendült hitet. Így két évtized alatt az öntudatra ébredt települések több emlékjelet állítottak, mint száz év alatt.”

 

A megnyitó beszédből azt is megtudhattuk, hogy a tíz év alatt 80 településen 527 emlékjelet sikerült felkutatni. Ebből Nagyváradon 152, Nagyszalontán 39, Érmihályfalván 30, Mezőtelegden 19, Réven és Szentjobbon 14-14, Bihardiószegen, Érsemjénben, Margittán és Szalacson 13-13. Az emlékjelek több, mint 90%-a 1990 után lett felállítva.

A kiállítás megtekinthető 2013. április 5-ig, munkanapokon 8-16 óráig a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériájában.

You have no rights to post comments