artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

A Bajnóca Néptáncegyüttes december 16-án tartotta évzáró műsorát Berettyóújfaluban. Ennek apropójaként kérdeztük Turzó Boglárkát, az együttes művészeti vezetőjét, hogy értékeli az idei évüket és milyen tervekkel készülnek 2013-ra.

Az évzáró műsoron készült képek megtekinthetők!

 

 

Jelenleg hány tagja van a Bajnócának? Hogy épül fel az együttes, milyen csoportjaitok vannak?

Lassan 90 főt foglal magába a Bajnóca. A legkisebb csoportunk a Boróka, ahol óvodások táncolnak. Velük Papp Tünde foglalkozik. Középső csapatunk a Cserbóka, ahol első osztálytól ötödik osztályig foglalkoztatok gyerekeket, és van a felnőtt csapat,a Bajnóca, ahová diákok és dolgozó felnőttek járnak.

Az elmúlt egy évben hol és milyen rendezvényeken léptetek fel? Milyen eredményekkel büszkélkedhettek?

Idén harmadjára vettünk részt a püspökladányi Sárrétmenti Népzenei Találkozón, ahol díjat is nyertünk. A Cserbókák az Észak-Alföldi Regionális Gyermek Néptáncfesztiválon bronz minősítést kaptak. A felnőtt és a középső gyermekcsoportunk megmérettetett az egri Szederinda Nemzetközi Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Néptáncfesztiválon, ahol a gyermekeink kiemelkedő teljesítménnyel nyűgözték le a szakmai zsűrit. Mindemellett több városi és magánszemély által szervezett rendezvényen láthattak bennünket az érdeklődők.

Mik azok a célok, tervek, amelyeket jövőre szeretnétek megvalósítani?

2013-as évben Dél-Alföld, Szilágyság, Kalotaszeg, Baranya megye táncainak megismerésére törekszünk. Mindenképpen szeretnénk részt venni a püspökladányi és egri fesztiválon. Szeretnénk munkásságunkat minél több településen megmutatni.

Aki kedvet érez, hogy kipróbálja a néptáncot, van-e lehetősége csatlakozni hozzátok, milyen feltételei vannak ennek és hol találhatnak meg benneteket? Vannak-e olyan rendszeres és nyílt próbáitok, ahol megnézhetik az együttest az érdeklődők?

Szívesen várunk minden kedves érdeklődőt, aki táncot érez a talpában. A gyerekek állandó próbái kedd és péntek, felnőtteké péntek és szombat. Próbáinknak a Nadányi Zoltán Művelődési Ház ad otthont.

Mivel tudnád meggyőzni a többi fiatalt, hogy ismerje meg a néptánc világát?

Amellett, hogy a néptánc, népzene és népi hagyományokkal megismerkedhetnek a táncosaink a próbák alatt, egy nagyon jó társaságba csöppennek, ahol az összetartozás, és együttműködés a legfontosabb.

Mióta vagy a Bajnóca Néptáncegyüttes művészeti vezetője? A közös próbákon túl milyen feladatokat kell ellátnod ebben a tisztségedben? Kérlek, röviden mutatkozz be olvasóinknak!

Én május óta vezetem a csoportokat, de mivel korábbi művészeti vezetőnk a nővérem, Turzó Renáta volt, valamint az együttes alapító tagja vagyok, így kezdetektől követem a csapat háttérmunkálatait is. Eleinte félve vettem át a vezető szerepet, hisz láttam testvéremnél milyen sok energiát és időt áldoz az fel. Művészeti vezetőként több feladatot is el kell látnom, ilyen példáulaz együttes gazdasági ügyei, papírmunkák, ruhavarratás, koreográfiák és természetes az oktatás, de a csapat tagjaitól, testvéremtől és a szüleimtől is sok segítséget kapok.Nem kellett sok idő, hogy a gyerekeket megismerjem, és elfogadjanak engem tanárukként.A próbákat mindig nagyon várom, és boldogan távozom onnan. A gyerekek feltöltenek, és örömmel látom fejlődésüket, valamint, hogy ők magunk belsőleg motiváltak az új tanulására. A felnőttek próbáinál jelenleg Vámosi István, a Debreceni Népi Együttes táncosa, néptánc oktató segít nekem.

Legközelebb hol, milyen rendezvényen találkozhatunk veletek?

A kedves érdeklődők legközelebb a február 9-én tartandó Bajnóca Bálban láthatnak és hallhatnak minket, melyet a Városi Sportcsarnokban tartunk meg. Ez úton is szeretném invitálni azokat, akik egy jó hangulatú és színvonalas mulatságra vágynak!

 

A Bajnóca Néptáncegyüttes elérhetőségei:

Turzó Boglárka művészeti vezető: 0620/975-2339

E-mail:

You have no rights to post comments