artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

A berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye galériájában 2012. november 30-ig megtekinthető az a kiállítás, amely Tóth Sándor Kölcsey Ferenc díjas festőművész alkotásaiból válogat.

 

 

 

Tóth Sándor festőművész munkásságáról röviden:

A szegedi Tanárképző Főiskolán földrajz-rajz szakon végzett, majd a szegedi JATE Természettudományi Karán biológia-földrajz szakon diplomázott. Kezdetben Hencidán, majd a berettyóújfalui Arany János Gimnáziumban tanított.
Négy évtizedes pedagógiai munkájával párhuzamosan a festészettel is rendszeresen foglalkozott. Munkáiban több festészeti irányzat elemei ötvöződnek egyedi megfogalmazásban.
Az 1960-as évek elejétől kiállít. Kezdetben kollektív tárlatokon szerepel. Később egyre több egyéni kiállítása van Magyarország különbözó településein. Budapesten 6 alkalommal volt lehetősége bemutatkozni.
Olajfestményei Európa különböző országaiba: Finnország, Franciaország, Görógország, Németország, Olaszország, Erdély, stb. is eljutottak.
Dolgozott alföldi és dunántúli művésztelepeken. Egyéni tanulmányutakon többször is járt Athénban, Párizsban, Rómában, Firenzében, Velencében, Úti élményeit sorozatokban örökítette meg. Az idegen tájak, városok ihlette festmények mellett mindig ott van a hazai, főként az alföldi, a bihari táj múltjával és jelenével. A vaskosabb olajfestmények mellett az akvarell könnyed technikáját is szívesen alkalmazza.
1989-től a budapesti Művészetbarátok Egyesületének tagja. Az 1990-es években a debreceni Hortobágy ART Képző- és Iparművészeti Alkotóközösségben dolgozott. A Bihari Galéria alapító tagja.

Szakmai munkásságának elismerése:

  • Kiváló munkáért 1980. (Minisztertanácsi kitüntetés)
  • Kölcsey Ferenc-díj 1998. (Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése)
  • Pedagógus Szolgálati Emlékérem 1998. (Oktatási Minisztérium)
  • Arany minősítés 2000. (Hajdú-Bihar Megyei IV. Kulturális Fesztivál képzőművészeti kategória)
  • Erdélyi Gábor-díj 2006. (Berettyóújfalu Város Önkormányzata)
  • Hencida Község Díszpolgára 2OO7. (Hencida Község Önkormányzata)
  • Szegedi Tudományegyetem, Tanárképzó Kar Aranydiplomája, 2010.

You have no rights to post comments