artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Itt lakom, látod, ez az a ház- az ismert dal jut eszünkbe, mikor belépünk a Szökő utca 2. szám alatti otthonos portára,  ahol nem csupán egy ember élete, hanem egész Bihar kerül bemutatásra. A Barcsay-házban nyílt rendhagyó kiállításon Berettyóújfalu két történelmi alakja, Dr. Barcsay László, Berettyóújfalu egykori járásbírója, és fia, a szintén nem éppen átlagos életet élt ifjabb Barcsay László egykori lakhelyébe nyertünk betekintést, amely sok-sok szorgos kéz munkájának köszönhetően visszakapta eredeti formáját, ugyanakkor fél szemmel már a jövőbe tekint. Az épület egy olyan  közösségi térré alakult, ami egyszerre tart tükröt minden bihari embernek múltból, identitásból és mindabból, ami szűkebb hazánkat jelenti, ugyanakkor az innovatív lehetőségeket kihasználva hamarosan a turizmusba is bekapcsolódhat. KÉPGALÉRIA

barcsay kiallitas01 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Be kell vallanunk, némileg átvágtuk a tisztelt közönséget...”- kezdte diszkrét iróniával köszöntőjét Török Péter, a Bihari Múzeum vezetője, arra célozva, a meghívó szokásos protokollszövege ellenére mégsem egy átlagos kiállításmegnyitóra érkeztek a vendégek. Valóban, a kiállítás már csupán azért sem lehetett átlagos, merthogy arra példa nélküli módon ezúttal nem a Bihari Múzeumban került sor, hanem a város egyik emblematikus épületében, a Szökő utcán lévő Barcsay-házban. Ami pedig még inkább piros betűssé tette az eseményt a városnak és múzeumnak egyaránt, az azoknak a tárgyaknak a több évtized utáni hazatérése, amelyek Berettyóújfalu ikonikus alakjának, Barcsay Lászlónak a tulajdonában voltak. Arról nem is beszélve, hogy a házhoz tartozó, egykor országos hírnevű kert - azaz a Barcsay-kert - jónéhány év szünet után eredeti formáját visszanyerve ismét régi fényében tündököl. “Most vagyunk itt először, amikor igazán meg lehet tekinteni ezt az egyedinek is tekinthető épületet”- mondta a múzeumvezető, és valóban: a Barcsay-ház hosszú ideje várt arra, hogy kertjét és épületét felújítva, rekonstruálva, egy személyes tárgyakból létrehozott kiállítással végre igazi emlékház lehessen.

barcsay kiallitas06 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Dr. Vitányi István, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében üdvözölte, hogy a Barcsay-ház felújításában a Bihari Természetbarát Egyesület, mint a város egyik legaktívabb civil szervezete vállalt oroszlánszerepet. Külön örömét fejezte ki abban, hogy az egyesületi tagok mindezt társadalmi munkával, anyagi kárpótlás nélkül vitték véghez, ami nem csupán az önzetlen tenni akarás, hanem a bihari identitás megőrzésének szempontjából is példaértékű.

barcsay kiallitas11 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere elmondta, az önkormányzat a ház múltját és jelenét mindig is figyelemmel kísérte, a jövőjét pedig szintén támogatni fogja. A polgármester a Bihari Természetbarát Egyesület mellett a ház másik tulajdonosát, a Bihari Múzeumért Alapítványt is kiemelte, akik jó gazda módjára szintén részt vállaltak az épület patronálásában. Muraközi István szerint a Barcsay-ház újjászületése, a benne található hazatért kiállítás nem csupán egy 30’-as évekbeli hagyományos, echte polgári család életét mutatja be, hanem az egész XX. századi bihari múltat is tökéletesen tükrözi vissza, annak minden szépségével, szenvedésével és varázslatával együtt.

Annak idején csak úgy tudtunk vele beszélni, ha a telefoközpontban pesti vonalat kértünk, aztán vártunk, hogy majd valamikor kapcsolják” - emlékezett vissza a dr. Barcsay Lászlóval való megismerkedésére Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója, aki 1992-ben a Bihari Múzeum vezetőjeként vette fel vele a kapcsolatot. Az igazgató elmondta, az évtizedek alatti rendszeres, maratoni hosszúságú levél-és telefonváltások, a kialakult jó kapcsolat eredményeképpen Barcsay László - lokálpatrióta, bihari identitását soha nem feledve -  néhai édesapja, idősebb dr. Barcsay László tárgyai és dokumentumai közül egyre több mindent adott át a múzeumnak. Kállai Irén felidézte azt a megbeszélést 2003-ból, amikor Barcsay László úgy döntött, a városra hagyja a házát, azzal a feltétellel, ha az közösségi tér lesz, benne egy állandó kiállítással. 

barcsay kiallitas16 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Csarkó Imre, a Bihari Természetbarát Egyesület ügyvezetője a ház állapotával kapcsolatban elmondta, ugyan alapvetően egy statikailag jó állapotban lévő épületről beszélünk, ugyanakkor mégiscsak a 30’-as években épült, tehát a kezdetektől fogva rendszeres karbantartást igényelt, aminek a dandárja az utóbbi években el is lett végezve. Ezzel kapcsolatban leszögezte, az állagmegóvások és felújítások mögött több ezer önkéntes munkaóra rejlik, az elnyert/visszanyert forma után pedig következő lépcsőfokként szeretnék bekapcsolni a Barcsay-házat a helybeli turizmusba. Kihasználva azt a lehetőséget, hogy Berettyóújfalunk halad keresztül a Kéktúra útvonal, egy turistaházat kívánnak kialakítani az épületben és a jövőben az innen befolyt összeget visszaforgatva tennék “önjáróvá” az ingatlant, küldetés és perspektíva tehát nagyon is van.

A köszöntők és személyes visszaemlékezések után Hegedűs Zoltán, a Bihari Természetbarát Egyesület elnöke és Csarkó Imre részletesen mutatták be a felújított/rekonstruált ház részeit és a szintén házban helyet kapó különleges kiállítást.

Hegedűs Zoltán a kezdetekre visszaemlékezve elmondta, az alapgondolat egy olyan természetvédelmi ház kialakítása volt, ahol az egyesületük otthonra lelhet, egyúttal pedig másik funkcióját felvéve egyben turisztikai szolgáltatóként is üzemel- ezzel a céllal indult el tíz évvel ezelőtt a közös munka.

barcsay kiallitas27 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

Ez idő alatt a ház többek között teljes villamos, víz-és csatornahálózat cserén esett át, új homlokzatburkolatot és padlózatot kapott, szintén új vizesblokkot és cserépkályhákat, térkőborítást, valamint rekonstruált bútorzatot. A ház egy része az ott folyó munkák miatt jelenleg is építési terület, a teljes felújítás a tervek szerint jövőre, az egyesület 20. évfordulóján fejeződik be. Szintén ekkorra tervezik a turistaház megnyitását a látogatók előtt, valamint Barcsay László halálának 10. évfordulójára egy emléktábla elhelyezését a házban.

Csarkó Imre a ház gyerekszobájában berendezett emlékszobát bemutatva elmondta,  ide próbáltak minden olyan dolgot elhelyezni, ami Barcsay László életében meghatározó szerepet játszott, hangsúlyozva, amit a szobában látunk - például a kuriózumnak számító, korabeli bőröndöket - az egytől-egyig eredeti, megkímélt állapotban van jelen.

Megemlékezett a ház II.világháborús vészkorszakáról, amikor a harcok szó szerint a ház körül, a ház udvarán folytak, aminek a következtében az épület súlyosan megrongálódott. A szó szerint egymást váltó, és házban lakó német és orosz megszálló katonákról idősebb dr. Barcsay László is megemlékezett emlékirataiban- amelyet többek között később a Bihari Múzeumnak adományozott.

barcsay kiallitas18 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

A házban barangolva a teljesség igénye nélkül megtekinthettük az idősebb dr. Barcsay László egykoron híres dolgozószobáját, történeteket hallhattunk a falakon lévő Barcsay-ősöket ábrázoló festményekről,  valamint megtekinthettük az igen nagy eszmei értékkel bíró katonajátékokat, amelyeket ifjabb Barcsay László élete során összegyűjtött.

Szerintem Laci bácsi ha látna minket, tetszene neki az, amit az évek alatt itt véghezvittünk”- mondta bizakodva Csarkó Imre arra célozva, hogy az eredeti terveknek megfeleően az épület kinézetéhez és jövőbeli küldetéséhez is következetesen hűek maradtak.

Egy biztos: a Barcsay-ház és kert ezzel a szintlépéssel a város egyik üde színfoltja lett - minden szempontból, ha pedig turistacélpontként is működni kezd majd, akkor egy igazi kincset tudhatunk magunkénak Berettyóújfaluban, a Szökő utca 2. szám alatt.

barcsay kiallitas42 1600 1000 100 wm right bottom 100 berettyohirlogowhitepng

 

You have no rights to post comments