artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Berettyóújfaluban több jelenleg is aktív, vagy már feloszlott, de szép emlékeket idéző zenekar működik/működött. Új interjúsorozatunkban ezeket a helyi együtteseket szeretnénk bemutatni olvasóinknak.
"Négy srác és a város rólunk szól, szóljon a vidék rock and roll!"- hallható az egykori Berettyóújfalu punk-rock csapat, a Pluto zenekar Újra idióta nóta című dalában.

A négy srác közül az egyiket, Pásztor Tamást faggattam az 5 éve feloszlott Pluto zenekarról, ami idén ünnepelné 10. szülinapját.

Üdv! Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak! Mivel foglalkozol most és a Pluto nevű zenekarban milyen posztot töltöttél be?

Sziasztok. Pásztor Tamásnak hívnak, 28 éves vagyok és grafikusként dolgozom egy magyar MLM cégnél. Most már Debrecenben élek, de félig-meddig azért mindig berettyóújfalui maradok. A Plutoban énekes-gitáros voltam, illetve én voltam az egyik dalszerző.

Milyen felindulásból alapítottátok meg a Plutot? Kik voltak az első felállás tagjai? Ismertétek már egymást korábbról, vagy a zenekar hozott össze titeket?

Seprenyi Krisztiánnal és Füredi Toncsival ismertük egymást már általános suli óta, a zenekarozás azonban csak később merült föl. 2002 végén ismertük meg Méhes Karit, és ha jól emlékszem, körülbelül ekkor volt az első próbának nevezhető összejövetel is. Pontosan tíz évvel ezelőtt. Együtt nőttünk fel, ugyanazokat a zenéket hallgattuk, nem igazán volt kérdés, hogy milyen zenét fogunk játszani. Mi is szerettünk volna zenekarozni, ahogy a nagyok, ezért hát belevágtunk.

Első hanganyagotok az 'Úton Útfélen' címet kapta. Mit kell erről az anyagról tudnunk? Milyen körülmények között lett rögzítve?

Ez egyfajta bemutatkozó demóanyag volt, eléggé csiszolatlan és nagyon kezdetleges, de ez volt az első komolyabb lépés. Kari unokatesójával, Baka Zoli barátunk segítségével lett rögzítve és keverve, teljesen házilag, sufnituning módszerekkel. Hat számot vettünk föl, és érdekes, ebből hármat-négyet azt hiszem minden koncertre vittünk a későbbiekben is. Mindent mi magunk intéztünk, a felvételt, cd borítót, terjesztést.

Ebben az időszakban mennyire volt lefoglalva a zenekar koncertezéssel?

Ha nem is koncerteztünk minden hétvégén, azért bőven aktívak voltunk koncertügyileg. Az elején még persze nem annyira, de kellett egy játszható lista, és utána mentünk, ahova tudtunk. Így utólag, idősebb fejjel visszagondolva, azt kell mondanom, hogy nagyon sokat lendített a zenekar szekerén a - viszonylag - sok környékbeli koncert.

Ha jól tudom, nem sokkal ezután csatlakozott Farkas Kornél a bandába, Füredi Antal gitáros helyére. Hogy került Kornél a képbe?

Toncsi nem koncertezett velünk, lejött próbákra, de nem volt aktív. Kornél odajött hozzánk egy szentmártoni koncert után és bemutatkozott. Aztán lejött egy próbára, és úgy is bemutatkozott. Szimpatikus volt és ügyes, egybehangzó döntéssel bevettük. Teljessé vált a csapat.

A 'Marhák és csirkék' lemez a demóhoz képest már egy eléggé kiforrott anyag. Milyen témában íródtak a lemezen helyet kapó szövegek?

A Marhák és csirkék lemezre 13 dalt vettünk fel, szintén Zoli segítségével. Azt hiszem, mondhatom azt, hogy a címadó dal volt az üzenetével együtt a fő csapásvonal, és e köré építettünk föl még néhány számot. Van rajta médiaellenes, politikaellenes dal, illetve szerelmes dal, ’extrémsport mellé álló’ dal, hülyéskedős dal; alapvetően ha kimondatlanul is, de az általunk elismert példakép-zenekarokat próbáltuk követni dalszöveg írásban és zeneszerzésben is. Hívtunk vendégénekeseket és fúvósokat is, megpróbáltuk a körülményekhez képest profin csinálni.

Erről az albumról több dalhoz készítettetek videoklipet. Miért pont ezeket a dalokat (Marhák és csirkék, Egységben az erő) választottátok? Milyen volt a forgatás?

Szerintem minden csapat tisztában van azzal, hogy melyek a jól, vagy jobban sikerült dalai. Akkor és ott mi ezt a kettőt éreztük erősnek. A forgatás mindig élmény, az istállóban felvertük a port, a Kulacsban meg csináltunk egy jó kis bulit a baráti társasággal és a kis közönséggel.

A második album 2007-ben látott napvilágot. A két lemez között mivel töltöttétek az időtöket? Játszottatok-e esetleg turnén? Merre játszottatok az országban, vagy esetleg határon túl?

Várj, egy kicsit csalok most, a facebook-on fenn van a lista a koncertjeinkről. 2005 júniusában volt a Marhák lemezbemutató buli és 2007 márciusában a Szabadesés lemezbemutató buli. Ebben az időben új számokat írtunk, és ahol lehetett koncerteztünk. Nem játszottunk határon túl, voltunk viszont például Pesten, Egerben, Szegeden, Szoboszlón, Szarvason, Mezőtúron és Újfalu vonzáskörzetében jószerivel mindenhol. Krisztián precízen számon tartotta – 65 koncertünk volt összesen.

A zenekar a második lemez után feloszlott. Köztudott, hogy te és a zenekar többi tagja is folytatta a zenélést. Hol játszottál a Pluto után?

A többiek rögtön a Pluto feloszlása után közösen folytatták a zenélést Hope To Believe néven, én pedig nem sokkal később Rácz Jancsival (Boni), Bogár Gergővel és Rácz Kristóffal együtt megcsináltam a Gatsunamit. A Gatsu inkább egy kísérlet, elektronikus és élő elemek, lendületes köntösben. Miattam szünetel a dolog, és hangsúlyoznám a szünetel szót, mert egyáltalán nincs befejezve.

Melyik a kedvenc Pluto dalod és miért?

Egy abszolút kedvencet nem tudnék kiemelni. Van, aki naplót ír, vagy blogot vezet, egy zenekar számokat ír. És minden számnak megvan a maga története. Amikor újra hallom őket, eszembe jutnak régi gondolatok, mintha egy tükör előtt állnék, amiben a fiatalabb önmagamat látom. Ha mindenképp mondanom kell pár dalt, akkor megemlíteném a Robinsont, az Elsüllyedt világokat vagy az Újra idióta nótát. Szerencsére elég sok jó dalunk született.

Tanultál-e valahol gitározni, vagy autodidakta módon sikerült elsajátítani a hangszeres tudást?

Magamtól tanultam gitározni. Sosem tartottam magam nagy gitárosnak, amit akartam, azt el tudtam játszani - és ebben a fajta zenében sosem volt szükségem technikásabb gitárjátékra.

Mit üzensz Berettyóújfalu fiatal zenészpalántáinak?

Aki úgy érzi, hogy égeti belülről a bizonyítási vágy tüze, annak ideje előbújni az árnyékból. Kellő megszállottsággal, megfelelő alázattal, szorgos kitartással, aktívan, magabiztosan kell csinálni, és meg is lesz Berettyóújfalu legújabb „sztárzenekara”. Tessék szétnézni, szabad a pálya.

You have no rights to post comments