artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

A berettyóújfalui és nagyrábéi sikeres megemlékezés (összefoglaló ) után 2012. november 16-án a bakonszegi Miskolczi–Nadányi kúriában is megemlékeztek Nadányi Zoltán költő, író születésének 120. évfordulójáról.

 

 

Kocsis Csaba „Aki több a többinél” című irodalmi összeállítása – köszönhetően a nívós szereplőgárdának, és nem utolsósorban Bakó Endre irodalomtörténész karizmatikus jelenlétének, aki Bihari Múzeum által készített, a „bihari trubadúr” életét képekben bemutató tablók alapján beszélt Nadányiról – hazatalált Bakonszegen is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ősi családi kúriában, eredeti Nadányi-bútorokkal berendezett színpadon hangzottak fel a költő művei: költemények Pércsi Liliána és Bai Károly előadásában, a Bihar c. hetilapban 1927-ben megjelent tárcák Kiss Tamás tolmácsolásában.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadányi megzenésített verseiből egy csokorra valóval Kocsis Csaba, illetve Ádámné Matolcsi Erzsébet és Nagyné Kapás Julianna varázsolta el a közönséget, zongorán Sándor Zeréndné kísért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alkalom  varázsát fokozták a költő bakonszegi éveit és a Nadányi család emlékeit reprezentáló tablók, melyek Fenyvesvölgyiné Tóth Zsuzsanna, a „Magyar Kultúra Lovagja” címmel kitüntetett tanár, grafikus kutatásait tárták az érdeklődők elé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az este támogatói: Bakonszeg Község Önkormányzata, Juhtejfeldolgozó Kft., Orosz László

You have no rights to post comments