artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

A Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete és a berettyóújfalui Bihari Múzeum szervezésében október 16-tól megtekinthető az az egyedülálló kiállítás, mely keretei között megismerhetjük a Sárrét vízivilágában élt elődeink használati tárgyait és a női munkák eszközeit is. /Horváth Nikoletta, a Látássérültek Észak-Alföldi Regionális Egyesülete (LÉARE) tagjának beszámolóját olvashatják./

 

Mindezt nem a szokványos módon távolról megszemlélve, hanem sötétben a többi érzékszervünkre hagyatkozva, ugyanis a Bihari Múzeum ad otthont a "Mindent a kéznek, semmit a szemnek!" című időszakos kiállításnak, amely érzékenyítő programként is funkcionál. A tárlat 2013. január 15-ig „tapintható” meg.

Az érdeklődők látássérült vezetők segítségével egy besötétített teremben érzékelhetik a műtárgyakat, melyeket a LÉARE munkatársai Braille betűs kiírásokkal láttak el. De annak sem kell kétségbeesnie, aki nem ismeri a pontírást, mivel egyes tárgyak mellett találhatunk latin betűs, domború táblákat is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Nagy Sándor a LÉARE elnöke a tárlat kapcsán elmondta:

„A program kettős funkcióval bír: Egyrészről szemléletformáló hatása van, hiszen az érdeklődők teljes sötétségben járják végig és "nézik" meg a kiállított tárgyakat. Ezzel betekintést nyernek a vak és gyengén látó emberek életébe. Továbbá megtapasztalhatják, hogy vakon is lehet múzeumba járni, ha számukra is elérhető (akadálymentes) módon van megtervezve a kiállítás. Másrészt pedig a látássérült érdeklődők is megismerkedhetnek a tárgyakkal, hiszen most a tapintás kerül előtérbe. Ennek érdekében az Egyesület múzeumlátogatást szervez a látássérültek részére.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Az október 16-i megnyitón beszédet mondott Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere. A rendezvényt Dr. Nagy Sándor, a LÉARE elnöke nyitotta meg, majd Kállai Irén, a múzeum igazgatója elmondta: ilyen, vagy ehhez hasonló időszaki kiállítás még nem volt a megyében – ezáltal még nagyobb kuriózumnak számít.

A 21. század embere szinte biztos, hogy fejvakarva állna a vajköpülő, a szakajtó kosár vagy a kupujkó előtt. Vajon eszik -e vagy isszák? Hogy néz ki? Nos, aki bemerészkedik a „sötétségbe” megtapasztalhatja, milyen hangot adnak ki ezek a szerszámok, vajon milyen a tapintásuk és az sem kerül véka alá, hogy mire is használták eleink őket.

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az időszakos kiállítás 2013. január 15-ig látogatható, de a múzeum 2012. december 19. és 2013. január 2. között zárva lesz.

You have no rights to post comments