artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Nadányi Zoltán Művelődési Ház Bihar Vármegye Galériájában nyitotta meg kapuit a Bihari Népművészeti Egyesület által rendezett „Fiatal alkotók Biharban” című kiállítás. A rendezvényen olyan 35 év alatti alkotók munkái kerültek bemutatásra, akik tevékenységükkel rendszeresen hozzájárulnak az egyesület küldetéséhez. Az esemény egyúttal egy jubileumi programsorozat első állomásának is számított, hiszen a népművészeti egyesület idén érkezik megalakulásának 30. évfordulójához. KÉPGALÉRIA

Egy fiatal egyesületet, és annak fiatal tagjait köszönthetjük - világított rá mindjárt köszöntője elején az esemény lényegére Kolozsvári István, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke.

Elmondta, a fennállásának 30 éves jubileumát idén ünneplő népművészeti egyesület egyik legfontosabb prioritása a megfelelő utánpótlásról való gondoskodás, éppen ezért tűzték ki célul olyan alkalmak megrendezését, ahol a fiatal alkotók bemutatkozhatnak, megismerheti őket a nagyérdemű.

Kolozsvári István köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak: Berettyóújfalu Város Önkormányzatának, valamint a Berettyó Kulturális Központnak, akik segítségükkel hosszú ideje járulnak hozzá a népművészeti egyesület munkájához.

fiatal alkotok biharban 01fiatal alkotok biharban 10

A programsorozat fővédnöke Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere hangsúlyozta, azért vállalta örömmel a patrónus szerepet, mert a népművészeti egyesület működése nem pusztán Berettyóújfalu, hanem egész Bihar identitását ápolja.

Ennek megfelelően - legyen valaki helybeli vagy sem - elsősorban Bihari alkotókat ünneplünk, hiszen az egységes azonosságtudat, a „Biharicum” megélése olyan összetartó kapocs a települések között, ami itt és most mindennél előrébb való.

Muraközi István elmondta, számára is jeles dátum volt 1993 októbere, amikor a Bihari Népművészeti Egyesület megalakult, az a tény pedig, hogy most szép számú ifjú alkotót köszönthetünk, a leginkább sokatmondó bizonyítéka az egyesület tovább élésének.

fiatal alkotok biharban 08fiatal alkotok biharban 13

Mint mondta, egy népművészeti egyesület működésében az utánpótlás kiváltképp kulcskérdés, ezen áll vagy bukik a küldetésük, ezért is nagy öröm, hogy Biharban ez sikeresen megoldott.

Külön elismeréssel szólt a jubileumi év színes és gazdag programtervéről. Véleménye szerint a  Bihari Népművészeti Egyesület 40 településről való több mint 200 tagja méltóképpen foglalja keretbe az elmúlt harminc év munkáját.

A kiállítást Sütő Brigitta, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Ifjúsági Bizottságának elnöke, népi iparművész nyitotta meg, aki hangsúlyozta, elsősorban alkotóként tekint magára, ezért is kellemes teher számára a „másik oldalon” állni. Ugyanakkor a terembe belépve izgatottsága nyomban szertefoszlott: az alkotásokat, valamint a lelkes, csillogó szemű fiatal alkotókat megpillantva örömmel konstatálta: nyugtató, hogy van jövő.

fiatal alkotok biharban 26fiatal alkotok biharban 23

Sütő Brigitta kiemelte: ez az alkalom több mint egy kiállítás, ez az alkalom bizony többszörösen is egy ünnep. Egyfelől ünnepelhetjük a lélek sokszínűségét, ami az alkotásokban ölt testet. Másfelől ünnepelhetjük az alkotás örömét, és legfőképpen magát az alkotókat, akik mindezt megteremtették.

A kiállításon megjelenteket arra biztatta, beszélgessenek az alkotókkal, ismerjék meg őket, hiszen ezzel nem csupán a munkájukhoz, egyúttal a helybeli népművészethez is közelebb kerülhetnek.

A megnyitó után az ifjú bihari alkotók név szerinti bemutatása és jutalmazása következett:

Alibán-Puskár Liza - gyöngyfűző (Debrecen)

Baranyó Bálint - fazekas (Berettyóújfalu)

Fegyver Norbert - faműves (Berettyóújfalu)

Fegyverné Marczin Vanda - viselet- és szűrkészítő (Berettyóújfalu)

Irimiás László - ostorkészítő, a népművészet ifjú mestere (Körösnagyharsány)

Kádár Orsolya - gyöngyfűző (Nagyvárad)

Lazarcius Iván - bőrműves (Nagyvárad)

Petrovics Nikolett - szövő, a népművészet ifjú mestere (Balmazújváros)

Pénzes Rebeka - bőrműves, szarufaragó (Berettyóújfalu)

Porkoláb Benedek - Junior Prima-díjas bőrműves (Nádudvar)

Sós Bianka - szövő (Püspökladány)

Szabó Enikő - gyöngyfűző (Berettyóújfalu)

Tóth Anna Kyra - gyöngyfűző (Nagyvárad)

Valló Sára - szövő, viseletkészítő (Nádudvar)

A megnyitó elején és végén pedig a népművészeti egyesülethez is kötődő Borozna Zenekartól hallhattak kalotaszegi dallamokat.

A kiállítás megtekinthető 2023. május 5-ig, hétköznapokon 9-17 óra között.

You have no rights to post comments