artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sárgaborsóleves pirított hagymával

Mediterrán csirkemell párolt rizzsel, wok zöldséggel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

"Ajándék" címmel varázslatos kiállítás nyílt ma a Bodorka NépmesePont alkotásaiból a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Galériájában. A tárlatot Harangozó Imre néprajzkutató nyitotta meg, majd Rácz Anikó mesével szórakoztatta a közönséget. A kicsiknek és nagyoknak egyaránt páratlan élményt nyújtó kiállítást október 20-ig lehet megtekintheti. KÉPGALÉRIA

Lisztes Éva, a Nadányi Zoltán Művelődési ház igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy mára már a Bodorka NépmesePont egy intézmény, amelyet Kolozsvári-Donkó Rebeka és Rácz Anikó tettek azzá odaadó munkájukkal, elhivatottságukkal. Az, hogy annak idején sikerült a városnak megnyerni azt a projektet, amely révén megvalósulhatott a népmesepont, szintén az ő érdemük.

Bodorka ajandek 06Bodorka ajandek 07

 

Harangozó Imre néprajzkutató megnyitójában visszaemlékezett arra az időre, amikor Debrecenben a tanítóképzőbe került, ahol gyermekirodalom órán azt tanították, hogy a mese kitalált, lehetetlen történet. Ezzel már akkor sem értett egyet, ezért ez a tanítás rákényszerítette arra, hogy 20 évesen megfogalmazza, mi is valójában a mese. Ezt a megfogalmazást azóta márt több helyen is tanítják: „A mese megtalált, valóságon túlmutató valóságot megjelenítő kollektív szöveges emlékezet.”

Bodorka ajandek 11Bodorka ajandek 16

Az embernek nem csak beszélt, írt anyanyelve van, hanem van zenei, mozdulatbéli, képi és narrációs anyanyelve is. Ez egyik alapja az emberi életnek. Attól kezdve van homo sapines, amikortól mesél. Ehhez tartozik egy képi világ is, amit sajnos épp most kezd elveszíteni az emberiség. Ezért is fontos, hogy a Bodorka NépmesePont működik, alkot és egy ilyen kiállításon keresztül is megismertetheti az embereket a mesevilággal, átadhatja annak üzenetét, világát.

Bodorka ajandek 38Bodorka ajandek 20

You have no rights to post comments