artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

My message for Day 2

Az Arany János Gimnázium 29 tanulójának abban az élményben lehetett része, hogy október 20-21-ei kirándulásuk során felfedezhették Bécs és környékének nevezetességeit, többek között a Schönbrunn-i kastélyt és a madame Tussauds panoptikumot is.

/Az Arany János Gimnázium diákjainak beszámolója./ 

 

Hajnali négy órakor indultunk hátizsákunkban kétnapi elemózsiával nyugati szomszédunkhoz, Ausztriába. Debrecenben egészültünk társaságunk 46 főre idegenvezetőnkkel, Gyüre Zsolt tanár úrral, aki nem csak Ausztria érintett városait mutatta be, hanem Budapest szép épületeiről is mesélt.

Az első nap, október 20-án felfedeztük Burgenland néhány gyöngyszemét. Sétáltunk a Fertő-tó melletti hangulatos kisvárosban, Rusztban. Megnéztük a városházát, a Halásztemplomot, játszottunk a tóparti játszótéren és a mászókat tetejéről észrevettünk egy gólyát, amely ebben az évszakban már igen szokatlan.

Ruszt gólyafészkes házait elhagyva meghódítottunk Léka várát. Léka, azaz Lockenhaus a 13. században épült lovagvár sárga-piros zsalugáteres ablakokkal. Ezután egy 20 méter magasba épített fahídon tettünk egy félkilométeres túrát Rohonc (Rechnitz) mellett. Felülről nézhettünk rá az őszi színekben pompázó erdőre. Sajnos messzebbre nem láthattunk a leszálló köd miatt.

Másnap izgatottan keltünk, mert már nagyon kíváncsiak voltunk a Habsburgok nyári rezidenciájára, a Schönbrunn-i kastélyra. Magyar nyelvű idegenvezetéssel haladtunk végig a császári család 26 szobáján. Bepillantást nyerhettünk hétköznapjaikba, elképzelhettük pompás ünnepségeiket. Sajnos a kertben lévő labirintusban nem volt időnk eltévedni, de megfogadtuk, hogy visszajövünk és bejárjuk Schönbrunn minden zeg-zugát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Délután társaságunk két csoportra szakadt. A nagyobbik fele Bécs belvárosát, impozáns épületeit, októberben is virágokban pompázó parkjait tekintette meg. Megkóstolták az osztrák Fast-Food ételt, a Leberkäse-t. A csapat másik fele a Práter melletti Madame Tussauds panoptikum viaszfigurái között bolyongott. Láthattunk itt Hollywood-i sztárokat, sportolókat, zenészeket, popsztárokat, politikusokat, történelmi személyiségeket. Lehetetlen felsorolni mind a 70 megformázott sztárt. Csak néhány ízelítőül: Angelina Jolie, Brad Pitt, Leonardo di Caprio, Will Smith, Kate Winslet, Madonna, Lady Gaga, Michael Jackson, Elvis Presley, The Beatles, Heidi Klum, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Angela Merkel, Madame Tussauds. Míg vártuk a buszunkat, kipróbálhattuk a bécsi vidámpark néhány vérfagyasztó, lélegzetelállító attrakcióját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hálásak vagyunk tanárainknak, hogy elvittek minket ebbe a varázslatos városba és azt is köszönjük, hogy az általuk közvetített nyelvtudással már nem tévednénk el a nagyvilágban.

„Az ausztriai kétnapos kirándulás során a legnagyobb élményt Ruszt csodás óvárosának meglátogatása jelentette számomra. Ez tette a kirándulást felejthetetlenné.” Átyin Regina 10.a

„Az én legnagyobb élményem a Madame Toussauds panoptikum megtekintése volt, ahol rengeteg sztárral fotózkodhattam.” Kállai Krisztina 10.a

„Számomra a legnagyobb élményt a Madame Toussauds panoptikum volt. Jó érzés volt egy kicsit beleélni magunkat abba, hogy milyen lenne igazából találkozni kedvenc hírességeinkkel.” Juhász Rebeka 10.a

You have no rights to post comments