artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Bihar Citera Együttes 2022. március 28-án jótékonysági népzenei estet tartott a Zsinagóga Kultúrtér Koncertek keretében, a kárpátaljai menekültek megsegítésére. 

A Bihar Citera Együttes egy NEA pályázat keretében, Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke kezdeményezésére alakult 2018. január 20-án, 11 bihari település (Bakonszeg, Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Debrecen, Esztár, Gáborján, Komádi, Pocsaj, Vésztő, Zsáka és Nagyvárad citerásainak összefogásával 33 fővel. Életre hívója a furtai Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület, melynek elnöke és egyben az együttes életének szervezője Csordás Jánosné. Megalakulásának célja: a bihari élő népművészet terjesztése és tovább éltetése. Művészeti vezetője: Tóth Gyula a Népművészet Ifjú Mestere, citerakészítő, népzenész, tanár, valamint több együttes szakmai tanácsadója. A Népművészet Ifjú Mestere díját 2020.08.20-án vehette át.

Az együttes egyedisége és különlegessége a nagy létszám. A legfiatalabb tag 15, a legidősebb pedig 82 éves. A napjainkban működő, népi hagyományainkat őrző citerások többsége „Arany”, „Arany Páva” minősítéssel rendelkezik.

A nagy Bihar Citera Együttes 2020.10.17-én KÓTA Kiváló illetve ifj. Vígh Sándor ARANY minősítést szerzett. Megalakulásuk óta számos Hajdú-Bihar megyei település mellett, már több magyarországi például: Budapest, Tiszakécske, Vésztő illetve hátárainkon túli településen Nagyváradon és Margittán képviselték bihari térségünket.

Az együttes tagjai furtai népviseletben mutatkoznak be. A férfi viselet legjellegzetesebb darabjai a sötétkék surc alapon fehérrel hímzett kötő és hímzett ing. A női viselet a szegényesebben hímzett kötő, mellény és hímzett blúz. Ezeket a ruhadarabokat a furtai Juhász Erzsébet Hagyományőrző Egyesület hímző szakkörös tagjai, illetve a furtai közmunka program hímző asszonyai készítették el.

A Bihar Citera Együttes műsorát a bihari térség dalkincsére építik, melyek Dr. Bencze Lászlóné Mező Judit Bihari népdalgyűjtéséből származnak:

„Nagyon szépen harangoznak hajnalra…” címmel Katonadalokat és „A múlt héten arra jártam te feléd...” címmel Bihari népdalokat.

Kiemelt támogatójuk a NEA , a Csoóri Sándor Alap és a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat.

You have no rights to post comments