artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Zsúfolásig megtelt a Sinka István Városi Könyvtár előadóterme 2021. október 1-jén este, amikor a berettyóújfalui Szűcs Péter - Gyárfás Dorka újságíró beszélgetőpartnerével – szülővárosa közönségének is bemutatta Dharma című regényét. KÉPGALÉRIA

Szűcs Péter újságíró, író, fotós és világutazó 1976-ban született Berettyóújfaluban. Eredeti szakmáját tekintve kertész technikus, majd az ELTE-n tanult magyar nyelv és irodalom szakon. Újságírói pályafutását a Magyar Rádió műhelyében kezdte riporterként, majd szerkesztő-műsorvezetőként dolgozott. 2004-ben megnyerte a Litera.hu, a Goethe Intézet és a berlini Kafka folyóirat közös irodalmi pályázatának közönségdíját Kafka a fa alatt című írásával. A Magyar Rádió átalakulása után a Marie Claire magazin alapító csapatához került vezető szerkesztőként, majd évekig az InStyle főszerkesztője volt. Ő a PetersPlanet.travel online utazási magazin alapítója is.

Az író a bemutató előtt ezt írta közösségi oldalán:

"Fontos, különleges nap lesz nekem a mai, amikor első regényem, a Dharma a szülővárosomban, Berettyóújfaluban is bemutatkozik. A szüleim is ott lesznek a nézőtéren, a könyvet nekik is ajánlottam."

Dharma   könyvbemutató 03Dharma   könyvbemutató 05

A bemutatót hatalmas érdeklődés kísérte, sok régi ismerős, osztálytárs, barát várta izgatottan, hogy újra láthassa Pétert. Az író a zsúfolt terem láttán elérzékenyülve köszöntötte a hallgatóságot, és az első sorban ülő szüleit. Mint elmondta, ő berettyóújfalui írónak vallja magát, gyakran jár haza és ide van bejelentve az állandó lakcíme is.

Gyárfás Dorka újságíró úgy fogalmazott:

„Peti hazahozta ezt a könyvet, amely ezer szállal kötődik Berettyóújfaluhoz.”

Dharma   könyvbemutató 11

Az est folyamán betekintést nyerhettünk a Dharma születésének részleteibe, illetve abba, hogyan és mitől válik az újságíró íróvá. A szerző elmondta, meglepetésként érte, hogy rövid időn belül bestseller lett a kötete, és úgy gondolja, a regény sikerét az elbeszélés őszinte hangvételének köszönheti.

A kötet alapötletét a családi legendákra építette, illetve az utazásai során gyűjtött történetekkel fonta össze, amely így egy fiktív egészet alkot. A szerző azt is elmondta, mivel 14 éves koráig Berettyóújfaluban nevelkedett, úgy érzi, a gyökerei ide kötik, ezért is indul a regény innen, illetve Biharnagybajomból, ahol a nagyszülei éltek. A három különböző idősíkban játszódó történet mindegyikében megtalálható az író maga is, hiszen azt az utat szerette volna bemutatni, ami egy vidéki kistelepülésről a nagyvilágba vezet – amit ő maga is bejárt az elmúlt 30 év során. Mindehhez olyan – számára nagyon fontos – jelképeket rejtett el a történetekben, mint például az otthon és a család szimbólumai.

" Ebben a regényben élnek a lelkek, megszólal a természet, és lüktet a történelem. Az olvasó hallja a hangokat, érzi az ízeket, illatokat, s egyszer csak azon kapja magát, hogy ott van ő is a történet közepén."  /D. Tóth Kriszta/

Dharma   könyvbemutató 16Dharma   könyvbemutató 09

A kötet második epizódjában hosszabban olvashatunk a rendszerváltás utáni Berettyóújfaluról, ami különleges élményt adhat nekünk, berettyóújfaluiaknak, hiszen az akkor megélt pillanatokra és néhány szereplőre is ráismerhetünk. A szerző az est folyamán beszélt Konrád Györgyhöz fűződő kapcsolatáról is, akit példaként állít maga elé. Szűcs Péter elárulta azt is, Dharma című regénye az íróvá válásáról és a saját útja megtalálásáról szól elsősorban, és a könyv megjelenése óta rengeteg pozitív visszajelzést és szeretetet kap nap mint nap.

Ez a szeretet érezhető, sőt, szinte kézzel fogható volt a könyvbemutó estéjén a Sinka István Városi Könyvtár szűknek bizonyuló előadótermében, és biztosak vagyunk benne, hogy a résztvevők mindannyian egy különleges élménnyel, a szerencsések pedig Szűcs Péter - Dharma című dedikált kötetével tértek haza.

Dharma   könyvbemutató 17Dharma   könyvbemutató 19

 

You have no rights to post comments