artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nyolc év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék 2021. február 19-én azt a vádlottat, aki rendszeresen és durván, puszta kézzel bántalmazta az élettársát. A nő végül belehalt a sérüléseibe.

A bíróság Z. J.-t halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek és 10 évre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. A vádlott legkorábban a büntetése kétharmad részének kitöltését követően szabadulhat feltételesen.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elvált férfi hosszú évek óta egyedül élt Nagykerekiben lévő családi házban. A vádlott sem a közeli hozzátartozóival, sem pedig a lakókörnyezetében élőkkel nem tartott kapcsolatot. A férfi 2019. év végén ismerkedett meg a sértettel, aki egyedülálló volt és rövid idő után a férfi családi házába költözött, attól kezdve pedig élettársi kapcsolatban éltek.

A 38 éves nő alacsony termetű, vékony testalkatú, gyenge fizikumú volt és pszichés betegséggel küzdött, amiről a vádlottnak is tudomása volt. A férfi erőszakos, öntörvényű, saját érdekeit és szabályait előtérbe helyező életmódja rövid időn belül meghatározóvá vált kapcsolatukban. A vádlott folyamatos kontroll alatt tartotta a sértettet, aki egyedül nem is közlekedhetett a településen, ezt pedig érzékeltek a lakókörnyezetükben élők is. A férfi agressziója 2020. év elejétől fokozódott, rendszeresen és durván bántalmazta az élettársát.

Az agresszív férfi 2020. február 18. és február 20. között is puszta kézzel, brutálisan megverte a nőt. A férfi akkor egy ismeretlen szúró eszközzel is bántalmazta a sértettet, amelynek következtében a nő testén 45 különböző sérülés keletkezett. A vádlott által a sértett fején okozott sérülések jelentős mennyiségű és hosszú idejű vérzéssel jártak. A sértett a vádlott durva és kitartó bántalmazásába belehalt. A vádlott 2020. február 20-án reggel maga értesítette a helyi háziorvost, aki a helyszínen megállapította, hogy a sértett meghalt.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit bíró az ítélet indokolása során elmondta, hogy a bizonyítási eljárás során megállapítást nyert, hogy a vádlott nőkkel szembeni erőszakos, szexuális cselekedetei után 2006-ban szabadult börtönből. A településen egyedül élt, barátai nem voltak, a nők pedig féltek tőle előélete miatt.

A sértett gyenge, erőtlen személyiség volt ahhoz, hogy a vádlott erőszakos viselkedésétől szabadulni tudjon. Ugyanakkor a bíróság álláspontja szerint nem is mutatott erre hajlandóságot. Ahogy azt a vádlott is mondta, ragaszkodott hozzá, hiába küldte volna haza, a nő nem akart elmenni, annak ellenére sem, hogy a bíróság megítélése szerint az első pillanattól kezdve folyamatos tettleges bántalmazásnak volt kitéve. Ezt az ügyben meghallgatott tanúk támasztották alá.

A bíró hangsúlyozta, hogy kétséget kizáróan megállapítható volt, a vádlott állításával ellentétben a sértett önmagát semmiféleképpen nem bántalmazta, sem biciklicsővel, sem más eszközzel. Különösen a fejét ért több erőbehatásra figyelemmel, a bíróság álláspontja az, hogy a boncjegyzőkönyvben szereplő legalább 45 darab erőbehatást a vádlott folyamatos bántalmazásának hatására szenvedte el a sértett.

Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a sértett valamennyi testrészén található sérülések 8 napon belül gyógyulóak voltak, vagyis a vádlott azt észlelhette, amennyiben a sértettet bántalmazza, az súlyos sérülést nem szenvedett, csonttörés nem következett be, életveszéllyel egyáltalán nem jártak.

A vádlott részéről nagy fokú kegyetlenkedést, gátlástalanságot, embertelenséget tükröz az, hogy egy betegségben szenvedő nőt folyamatosan, napi szinten bántalmaz, illetőleg a halálát megelőző néhány órában éllel-heggyel bíró eszközzel bal lábszárán három szúrt-metszett sérülést is okoz. Ennek ellenére ezen sérülések egyike sem követelte meg a sértett halálát. A vádlott egyértelműen tudta a sérülésekről, hogy hamar begyógyulnak, fel sem merülhetett a tudatában, hogy abba a sértett belehalhat.

A bíróság álláspontja szerint a vádlott semmiképpen nem kívánta a sértett halálát, hiszen szüksége volt egy olyan személyre, aki felett napi szinten uralkodhatott. Vagyis elveszíteni nem akarta. Erre utalnak a sérülések, miszerint azok 8 napon belül gyógyulóak, még a fejtetőt ért sérüléseknél is. A vádlott szándéka még eshetőleges formában sem terjedt ki a sértett halálára.

Dr. Balláné dr. Szentpáli Edit indokolásában kifejtette, hogy a vádlott szándéka a testi épség megsértése kapcsán egyenes volt, míg a halálos eredményt illetően tudatos gondatlansága állapítható meg. A férfi tudatában felmerült ugyan a cselekménye lehetséges következménye, de könnyelműen bízott annak elmaradásában.

Az ítélet nem jogerős, az ellen mind az ügyész, mind a vádlott és védője is fellebbeztek.

A törvényszék döntése értelmében a vádlott letartóztatásban marad. Ez a végzés sem emelkedett jogerőre.

Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Fotó: Northfoto

You have no rights to post comments