artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A fotó illusztráció

A Debreceni Járásbíróság 2019. február 6-án ítéletet hirdetett annak a férfinak az ügyében, aki 2017 őszén ukrán feliratú tablettákat kínált eladásra egy debreceni piacon.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki egészségügyi termék hamisításának bűntette, ezért őt 154.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság határozata jogerős, azt az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették. A bíróság a lefoglalt gyógyszereket elkobozta és kötelezte a vádlottat a bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint B.T. a debreceni, Vágóhíd utcai használtcikk piacon 2017. szeptember 16-án ukrán feliratú tablettákat kínált eladásra, levelenként 200 forintért. Az egyikből 20 levéllel, levelenként 10 tablettát, a másikból 31 levéllel, levelenként 10 szem gyógyszert akart eladni. A készítmények láz és fájdalomcsillapító hatással rendelkező ún. metamizolt tartalmaztak. A metamizol hatóanyagú gyógyszerek Magyarországon vényköteles gyógyszerek, orvosi rendelvényre adhatók ki és gyógyszertáron kívül nem forgalmazhatóak. A vádlott által árusított összesen 510 tabletta egy személy szükségleteinek kielégítésére indokolatlan mennyiség. Az igazságügyi szakértői vélemény alapján a B.T. által – ismeretlen személytől és ismeretlen körülmények között beszerzett –árult tabletták egészségügyi terméknek, gyógyszernek minősülnek, Magyarországon azonban forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek.
Dr. Nagy Zsuzsanna bíró enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetlen előéletű, ténybeli beismerő vallomást tett, két nagykorú, tovább tanuló gyerek eltartásáról kell gondoskodnia, valamint az időmúlást. A bíróság súlyosító körülményt nem állapított meg a büntetés kiszabása során

You have no rights to post comments