artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A bírósági fogalmazók és bírósági titkárok kompetenciafejlesztése, a bírói hivatásra való felkészítésük kiemelt jelentőséggel bír a Debreceni Törvényszéken, ezért 2019. január 22. és január 30. között ismét többnapos tréninget szerveztek számukra.

A felkészítő tréning egy Braskó Csaba idézettel kezdődött: „Nagyon sok múlik a gondolkodásmódunkon. Megfelelő gondolkodással tudsz magadnak olyan jövőt teremteni, ami mentes a küzdelmektől – egyszerűen úgy, hogy csak olyan úton haladsz, ami előre visz a választott jövőd felé…

Ezek az interaktív, önfejlesztő, kreatív képzések nagyon népszerűek a fiataloknál. Az oktatást szervezők látják, hogy milyen fontos az alapos önismeret, a megfelelő kommunikáció, konfliktuskezelés fejlesztése, amely során a fiatal kollégák megtanulhatják az elfogadást, az egymás iránti tiszteletet, és a hivatás iránti alázatot is.

A mai bírósági fogalmazók és bírósági titkárok esetében elmondható, hogy egy új generáció érkezett a bírósági rendszerbe, akinek a kompetenciafejlesztésüknél erősségeikre és a bennük rejlő lehetőségekre kell a hangsúlyt helyezni, így egy tájékozott, logikus gondolkodású, az interaktív oktatásra nyitott, gyors, kreatív, ötletes, erős igazságérzetű, önálló pályakezdő bírók lesznek a jövőben.

Az oktatáson megvitatták a résztvevők, hogy szerintük milyen a „JÓ BÍRÓ”, valamint szó volt a meggyőzés művészetéről, ezt követően a trénerek bepillantást adtak az úgynevezett fókuszáló figyelemről, a lényegkiemelésről. Hangsúlyozták, hogy az ügyfelekkel történő kommunikáció során kiemelt figyelmet kell fordítani egymás megértésére, elfogadására. Az I.K.O.N. Csoport trénerei fontosnak tartották, hogy a képzésen résztvevők meglássák a csapatban dolgozás pozitív hatásait, a csapat értékére történő fókuszálást, amit a mindennapokban is kamatoztatni tudnak majd.

A trénerek előadást tartottak az asszertív kommunikációs technikákról, mivel kiemelt cél, hogy az ön- és érdekérvényesítő kommunikáció során a másik fél érdekeit, céljait is maximálisan figyelembe vegyük. Az asszertivitás lényegében olyan kommunikációs vagy még inkább kapcsolati modell, amelynek lényege az őszinteség, a nyitottság.

A tréning zárásaként a bírósági fogalmazók és bírósági titkárok tartottak 5 perces előadásokat, amelynek témája úgy kezdődött, hogy „Az a célom a bírói munkával, hogy…”. Itt kifejthették az előadók az ezzel kapcsolatos szempontjaikat, gondolataikat.

You have no rights to post comments