artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Debreceni Járásbíróság 2018. november 27-én ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki 2014. januárjától 2015. szeptemberéig kábítószerrel és új pszichoaktív anyaggal kereskedett Debrecenben.

Az elsőfokú bíróság T. S. vádlottat bűnösnek mondta ki kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, oktatási feladatok ellátására rendelt épület közvetlen környezetében elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, valamint kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében.

Ezért őt, mint különös visszaesőt halmazati büntetésül 6 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte, vele szemben vagyonelkobzást rendelt el, egyben kötelezte 1.422.836 forint bűnügyi költség megfizetésére. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2014. januárjában elhatározta, hogy marihuána, valamint amfetamin tartalmú por, azaz speed értékesítéséből tesz szert jövedelemre. A kábítószereket ismeretlen forrásból szerezte be, majd értékesítette a vele kizárólag e célból kapcsolatban álló személyek részére 2014. januárjától elfogásáig.

A vádlott 2015. szeptember 3-án délután egy debreceni iskolától néhány méterre leszólított egy gyermekeire várakozó nőt, akinek ingyenesen átadott egy fehér port tartalmazó műanyag zacskót. A nyomozás során lefoglalt tasak felületén amfetamint tartalmazó anyagmaradványt azonosítottak.

A vádlott 2015 szeptemberében vásárolt 10 gramm ADB-FUBINACA nevű pszichoaktív anyagot egy ismeretlen személytől. Úgy tervezte, hogy a kábítószer egy részét elfogyasztja, másik részét pedig értékesíti. 2015. szeptember 5-én este hívta fel a sértett, akivel később egy belvárosi nonstop élelmiszerbolt előtt találkoztak. A férfi csaknem 3 gramm kábítószert vásárolt a vádlottól, amellyel barátaihoz ment, hogy közösen fogyasszák azt el. A négy barát azonban a pszichoaktív anyag felszívása után nem sokkal rosszul lett, majd mindannyian eszméletüket vesztették. Az Országos Mentőszolgálat másnap kora reggel értesítette a rendőrséget arról, hogy egy férfi meghalt, három másikat pedig a DEOEC sürgősségi osztályára szállítottak. A férfi egyértelműen az ADB-FUBINACA által okozott mérgezésbe halt bele.

T. S.-hez akkor este egy másik vevőtől is telefonhívást kapott. A vádlott neki is ugyanott - Debrecen belvárosában -, 10 ezer forint értékben adott el a pszichoaktív anyagból. A vevő két barátjával a Déri téren találkozott, ahol a frissen vásárolt kábítószer egy részét közösen elfogyasztották. Nem sokkal később mindhárom fogyasztó rosszul lett, ketten eszméletüket vesztették. Az OMSZ őket is a DEOEC sürgősségi osztályára vitte be, ketten életveszélyes állapotba kerültek a drogtól. A vádlott és az ügy többi szereplője is rendszeresen kábítószerezett, már a vádbeli napot megelőzően is.

A vádlottat másnap délelőtt fogták el otthonában a rendőrök, ahol a házkutatás során több kannabisszal és más kábítószerrel szennyezett eszközt, illetve kisebb mennyiségű kábítószert is lefoglaltak.

Dr. Mocsáry Eszter bíró az ítélet szóbeli indokolása során kiemelte: nemcsak az elkövetők, hanem a fogyasztók számára is intő jel, hogy senki sem tudhatja, hogy amit az utcán vásárol, az mit tartalmaz. A vádlott által árult szertől egy ember meghalt, hatan kórházba kerültek, többen közülük kómába estek.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott büntetett előéletű, a bűncselekményt más büntetőeljárás és kényszerintézkedés hatálya alatt, hosszú időn át követte el. Szintén súlyosító körülmény a kábítószer mennyisége, valamint az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottsága.

Ugyanakkor nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe az időmúlást, valamint a vádlott részbeni, ténybeli beismerő vallomását és megbánó magatartását.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője a bűncselekmények téves minősítése és enyhítése végett jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta. A büntetőügy másodfokon a Debreceni Törvényszéken folytatódik.

You have no rights to post comments