artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Püspökladányi Járásbíróság Dr. Szilvási László vezette büntetőtanácsa 2018. november 20-án előkészítő ülésen ítéletet hirdetett annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki 2018 májusában egy konyhakéssel megtámadott egy idős nőt és pénzt követelt tőle.

Az új büntetőeljárási törvény értelmében minden büntetőügyben a vádemelést követően, a tárgyalás előkészítése érdekében kötelező előkészítő ülést tartani. Az előkészítő ülés nyilvános, azon az ügyész ismerteti a vád lényegét, megjelöli a bizonyítékait, valamint a vádlott beismerése esetére indítványt tesz a büntetés nemére és mértékére is. Amennyiben a vádlott az előkészítő ülésen a terhére rótt cselekmény elkövetését a vádirat szerint elismeri, és a tárgyaláshoz való jogáról lemond, a bíróság a beismerő nyilatkozatát elfogadhatja, ebben az esetben már az előkészítő ülésen ítélet születhet.

Jelen ügyben a fiatalkorú vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte. A bíróság M. D.-t – aki az elkövetéskor még 16. életévét sem töltötte be – bűnösnek mondta ki a felfegyverkezve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérletében, ezért őt 3 év javítóintézeti nevelésre ítélte.

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2018. május 30-án délelőtt a fiatalkorú vádlott egy hajdú-bihari községben azon gondolkozott, hogy hogyan tudna pénzhez jutni. A fiú elhatározta, hogy otthona szomszédságában kirabol egy idős nőt, akiről azt gondolta, hogy a nyugdíját otthon tartja. A vádlott délután magához vett egy 25 centiméter pengehosszúságú konyhakést, valamint egy kötött sapkát – melyre két nyílást vágott, hogy maszkként használhassa – és elindult a 79 éves, mozgáskorlátozott sértetthez. A 16 éves fiú a hátsó kerítésen keresztül bemászott az udvarra, a fejére húzta a kötött sapkát, hogy az arcát eltakarja, majd megbújt a melléképület mellett és várta, hogy a kertben tartózkodó sértett visszamenjen a házba. Amikor az idős nő bement a házába, nyitva hagyta a bejárati ajtót, amit a vádlott kihasznált. Utánament és a nála lévő kést a sértett nyakához tartotta, majd felszólította, hogy adjon neki pénzt, mert ha nem, megöli. A megrémült sértett közölte, hogy nem kap nyugdíjat és nincs otthon pénze, mire a vádlott úgy meglepődött, hogy a házból üres kézzel távozott.

A sértett később hazaérkező fiának hívására a helyszínen megjelenő rendőrök a nyomkutatást követően otthonában fogták el a vádlottat, akinél a bűncselekmény során használt eszközöket is megtalálták.

A bíróság ítéletét az ügyész, a vádlott, védője és a törvényes képviselő is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

You have no rights to post comments